Αυξήσεις ΦΠΑ και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών μπορεί να μην είχε κέρδη ως προς τα μέτρα, ωστόσο ξεκαθάρισε πολλά πράγματα ως προς το τι πρέπει να πράξει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά για να μπορέσει να έχει μια θετική για τη χώρα κατάληξη το Eurogroup της 24η του μήνα.

Πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα. Οι εταίροι επιμένουν σε σκληρά μέτρα. Ήδη από χθες το μεσημέρι και σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετική ενημέρωση από το Γιάνη Βαρουφάκη συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε η ελληνική πλευρά να προσεγγίσει κατά το δυνατό περισσότερο στις θέσεις των εταίρων και δανειστών.

Εταίροι και δανειστές ωστόσο εμμένουν σε μια σκληρή γραμμή, σε μια προσπάθεια να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

Ασφαλιστικό, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ μένουν στο τραπέζι. Σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με περιορισμό των πρόωρων συντάξεων (διαβάστε εδώ ποιοι κινδυνεύουν να δουλέψουν ως και επτά χρόνια περισσότερο), όμως εμμένει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Στον ΦΠΑ η κυβέρνηση απέναντι στην απαίτηση για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών απαντά με επιλεκτικές αυξήσεις σε προϊόντα που δεν είναι όμως καθημερινής ανάγκης, ενώ σε ό,τι αφορά στα νησιά ίσως “δώσει” και κάποιες αυξήσεις σε μεγάλα τουριστικά νησιά, όπου όμως θα διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής σε ό,τι αφορά στην εστίαση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να δώσει ένα σφαφές μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση.Προχωρούν έτσι τόσο το θέμα του ΟΛΠ όσο και των αεροδρομίων με το Δημόσιο να αναζητά τρόπο να ενισχύσει τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα.

Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο αποτελούν τα εργασιακά με τους εταίρους να επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πηγή: newsit