"Μέσα" η περικοπή των συντάξεων στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο του υπολογισμού
- "Μέσα" η περικοπή των συντάξεων, "μέσα" και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί
- Στα 4,2% η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα

Μία από τα ίδια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που υποβλήθηκε πριν από λίγο στην Κομισιόν. Στο βασικό σενάριο προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων, ενώ στο ίδιο κείμενο εκφράζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 18 σελίδων και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ στο σενάριο (βάσης) των αμετάβλητων πολιτικών.

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το 2019 και αφορούν επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019, όπως επίσης περικοπή του φόρου μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.

Στο σενάριο προθέσεων καταγράφεται επίσης η προοπτική μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις οι οποίες όμως ενσωματώνονται στο σενάριο βάσης, όπως δηλαδή είχε συμβεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα περιλαμβάνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων το 2019, υπάρχουν οριακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία είχαν ενσωματωθεί στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να κοστολογείται 263 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr