Handelsblatt: Κίνδυνος τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην Ελλάδα είναι τα κόκκινα δάνεια και στην Ιταλία η μη δημοσιονομική προσαρμογή οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τραπεζική κρίση λέει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt μόνο μέσα σε ένα μήνα στην Ιταλία οι επενδυτές σε τραπεζικές μετοχές έχασαν 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα ήρθαν όπως σημειώνει ακόμη πιο τρομακτικά δεδομένα με τη μετοχή μιας από τις τράπεζες να χάνει το ένα τρίτο της αξίας της…
Οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν ωστόσο σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.
Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

Πηγή: www.newsit.gr