“Βόμβα” Ντάισελμπλουμ: Απειλεί με κλείσιμο τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα από τον επικεφαλής του Eurogroup

Μία "βόμβα" εξαπέλυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού αναφέρθηκε σε σενάριο τύπου Κύπρου για την Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έως τον Ιούλιο. Ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο Grexit, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη και πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποδεχτούν άκαρπες.

«Σκεφτείτε την Κύπρο, όπου οι τράπεζες είχαν κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014 ήταν «εξαιρετική», όμως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας φέτος θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως οι μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές ανήκουν στο παρελθόν. Επισήμανε βέβαια ότι πλέον οι προκλήσεις είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού, η σταθεροποίηση της εικόνας των φόρων και των εισροών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τέλος, προειδοποίησε πως η πίεση που δέχεται η ρευστότητα της Ελλάδας αυξάνεται με κάθε μέρα που περνά, προσθέτοντας πως οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται.

Πηγή: parapolitika.gr