Χρηματιστήριο: Πυρ ομαδόν στις τράπεζες – Βουτιά έκανε ο Γενικός Δείκτης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ισχυρές πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο με τιμές των τραπεζικών μετοχών να καταρρέουν και να καταγράφουν απώλειες κοντά στο 7%.

Στο Χρηματιστήριο οι τράπεζες εδώ και καιρό αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, αλλά η σημερινή εικόνα δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έφτασε να χάνει μέχρι και 30% για να ανακάμψει μερικώς και να υποχωρεί αυτή την ώρα 21%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα (2,60% στις 633,49 μονάδες), ενώ είχε φτάσει να χάνει 3,45% στις 657,66 μονάδες. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει υψηλός τζίρος στα 42 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος έφτασε να χάνει μέχρι και 15%, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί 10,38%.

Η εικόνα της αγοράς εμπεριέχει σημάδια υπερβολής και άγεται φέρεται από φήμες που υπάρχουν στην αγορά και σχετίζονται κυρίως με την μετοχή της Πειραιώς. Εν πολλοίς δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα με την διοίκηση της Τράπεζας να δεσμεύεται ότι θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανάγκη βελτίωσης των κεφαλαίων της κατά 500 εκατ. Όπως είχε ανακοινώσει η Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του stress test, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί εξ ημισείας από εσωτερικές δράσεις και από έκδοση non – dilutive εργαλείων (δηλ. έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ).

Η έκδοση του ομολόγου δεν έχει ουσιαστικά deadline, αφού εξαρτάται από το κλίμα στις αγορές και δεν πρόκειται να υπάρξει πίεση από τον SSM στην Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση με προδιαγραφές αποτυχίας, όπως διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός των πιέσεων της Πειραιώς, η Eurobank υποχωρεί κατά 15,65%, η Εθνική κατά 5,07% και η Alpha Bank κατά 4,92%. Η ΔΕΗ που βρέθηκε χθες στην δίνη του κυκλώνα χάνει 5,87%.

Του Θανάση Παπαδή

Πηγή: www.newsit.gr