Αλλαγές στην υποβολή πόθεν έσχες – Ποιους αφορά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις νέες αλλαγές στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Πλέον, δεν εξαιρούνται οι εν διαστάσει σύζυγοι από τις κοινές δηλώσεις των οικονομικών τους στοιχείων με τους υπόχρεους. Ορίζεται αναδρομική υποβολή δηλώσεων για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς. Κοινή δήλωση μαζί με τον υπόχρεο εφεξής υποχρεούνται να κάνουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δηλώσεις πόθεν έσχες θα είναι υποχρεωτικές και για τους εκδότες ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι από τους συνυπόχρεους εντοπιστούν να μην έχουν συνυποβάλλει τα οικονομικά τους στοιχεία στην κοινή δήλωση πόθεν έσχες θα υπάρχει ένα πρώτο στάδιο διοικητικής διαδικασίας, κατά το οποίο τα πρόσωπα αυτά θα καλούνται από τα ελεγκτικά όργανα, προκειμένου να προβάλλουν τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την άρνησή τους αυτή.

Τα όργανα ελέγχου θα έχουν οριζόντια δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων και στοιχείων που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική διενέργειά των διασταυρώσεων που θέλουν να κάνουν. Και αυτό γιατί είναι πολλές φορές, είναι λογικό να υπάρχουν περιπτώσεις διπλών υποβολών δηλώσεων από ζευγάρια που αμφότερα είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Αλλαγές, όμως, επέρχονται με το νομοσχέδιο αυτό και στην Επιτροπή ελέγχου των Πόθεν Έσχες της Βουλής. Τα μέλη της Επιτροπής από εννέα αυξάνονται σε έντεκα με την πλειοψηφία να απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται στην Επιτροπή από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αποκτά το δικαίωμα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με προεδρεύοντα, όταν η ημερήσια διάταξη αφορά τον έλεγχο των δηλώσεων δικαστικών και εισαγγελέων, τον αρχαιότερο δικαστικό λειτουργό από τα μέλη της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των παρελθόντων ετών για τους δικαστές και τους εισαγγελείς, προβλέπεται ειδική προθεσμία που θα πρέπει να καταθέσουν τις αναδρομικέ στους δηλώσεις Μάλιστα, δικαστές και εισαγγελείς θα υποχρεούνται να δηλώνουν και τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όπως επίσης και τις υποχρεώσεις τους προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Πηγή: www.newsit.gr