Έρχεται έκρηξη στο ασφαλιστικό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Βαρύνουσα θέση στους προγραμματισμούς της νέας κυβέρνησης κατέχουν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δικαιώματα που υπέστησαν την πιο βάρβαρη επίθεση στη σύγχρονη Ιστορία. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες και στους νέους, που ξαναπήραν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Τα «λουκέτα» στην αγορά έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο και ο ΟΑΕΕ αδυνατεί να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές. Το ΙΚΑ δανείζεται με υψηλά επιτόκια για να πληρώσει συντάξεις και παροχές. Το «κούρεμα» των ομολόγων που είχε προηγηθεί ήταν η «ταφόπλακα» του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ρυθμίσεις των οφειλών που ακολούθησαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι κοινωνικές παροχές, που κρατούν όσο μπορούν την κοινωνική συνοχή, έχουν πλέον αποδειχθεί ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Η «μαύρη τρύπα» του 1,2 δισ. δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια σειρά από παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά και τα εργασιακά, όπως:

¢Απόρριψη οποιασδήποτε υπόδειξης (πίεσης) των δανειστών για μείωση των συντάξεων με τη θέσπιση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος («ρήτρα θανάτου» τη βάφτισε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης).

¢Απρόσκοπτη συνέχιση της τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (εργαζόμενοι - εργοδότες - κράτος).

¢Καταβολή 13ης σύνταξης στους δικαιούχους με εισόδημα μέχρι 700 ευρώ τον μήνα.

¢Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους υπερήλικους.

¢Συνέχιση χορήγησης του ΕΚΑΣ και μετά το 2015.

¢Πραγματοποίηση 50 ημερών εργασίας ή ανεργίας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

¢Πρόθεση κατάργησης των απαιτούμενων 100 ημερών εργασίας ή αυτασφάλισης κατ’ έτος κατά την τελευταία 5ετία πριν από τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη.

¢Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του εφάπαξ στα Ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο νέος υπολογισμός οδηγεί σε δραστικές περικοπές και δεν εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα των εισφορών.

¢Αύξηση του ορίου οφειλής από 20.000 σε 30.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου οι οφειλέτες να μπορούν να παίρνουν σύνταξη.

¢Δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ, 2+2 κατηγορίες.

¢Αρση της προσωποκράτησης για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

¢Επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

¢Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων.

¢Πρόθεση συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων (προφανώς γιατί κάποια βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής).

ΠΟΡΟΙ

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και να υλοποιήσει τους στόχους της, προσδοκά να αντλήσει έσοδα από: την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και των εκτάσεων του Δημοσίου, τα ποσοστά από τις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΟ κ.λπ.), τον φόρο σε επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, το ποσοστό από πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω φοροδιαφυγής, το ποσοστό από πρόστιμα του υπουργείου Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το ποσοστό από πρόστιμα ανεξάρτητων Αρχών, τη θεσμοθέτηση ειδικών πόρων και, τέλος, από τη δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης», σύμφωνα με το νορβηγικό μοντέλο, με έσοδα από τον ορυκτό πλούτο (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός, υδρογονάνθρακες κ.λπ.).

ΑΡΙΘΜΟΙ

Απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος». Σύμφωνα με αυτά, τον τρέχοντα μήνα ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.567.649, αυξημένος κατά 3.451 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Φεβρουάριο πληρώθηκαν 4.535.689 συντάξεις (κύριες και επικουρικές), με συνολικό ποσό 2.345.167.827,84 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι ηλικίας 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά. Τέλος, ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 170.689 άτομα και η δαπάνη σε 57.371.767 ευρώ.

Για να καλυφθεί το ύψος των παροχών που προαναφέρθηκαν, προϋπόθεση είναι να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι, που σήμερα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακαλυφθεί... Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για «βραδυφλεγή βόμβα», έτοιμη να εκραγεί. Ο Μάρτιος θα είναι δύσκολος για τις συντάξεις, γιατί τα Ταμεία έχουν στεγνώσει, όπως υποστήριξε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς!

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, απαιτούν: το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται σε 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016. Να αυξηθούν τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης άμεσα! Να μειωθούν οι συντάξεις και να ισχύσει η «ρήτρα θανάτου».

Επιπλέον ζητούν: να μην αντλούνται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις, δηλαδή να εκλείψει ο τρίτος εταίρος της κοινωνικής ασφάλισης, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να παραμείνει ο βασικός μισθός στα 586 ευρώ και η σύνταξη στα 360 ευρώ, να απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας.

Ολοι αυτοί οι όροι αποτελούν συνέχεια της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, μόνο με την προϋπόθεση της παράτασης του Μνημονίου και όχι της κατάργησής του.

Η ρύθμιση για τις οφειλές

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ανακοίνωσε την Τετάρτη τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία.

Τα κυριότερα σημεία της είναι τα εξής:

¢Υπαγωγή όλων των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

¢Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, θα υπάρξει επιτόκιο 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ επιτόκιο 0,25%.

¢Οποιος οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του θα έχει μηδενισμό των προσαυξήσεων. Οποιος εξοφλήσει με 50 δόσεις θα έχει μείωση προσαυξήσεων κατά 70% και όποιος επιλέξει 100 δόσεις θα έχει μείωση 50%.

¢Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης για όποιον οφειλέτη δεν καταβάλει τη μία δόση που έχει συμφωνήσει σε διάστημα 12 μηνών.

¢Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνει εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.

¢Εάν κάποιος οφειλέτης αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014, απαλλάσσεται για 12 μήνες και έπειτα, εφόσον αποκτήσει εισόδημα, μπορεί να υπαχθεί σε αυτή.

Πηγή: Moneypro.gr