Νέα απειλή Ρέγκλινγκ: Αν σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις, ξεχάστε τα μέτρα για το χρέος


Σαφές μήνυμα στα όρια της απειλής από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν η Ελλάδα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα ανασταλούν τα μέτρα για το χρέος.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε τη Δευτέρα (23.07.2018) εκδήλωση στο Μόναχο, με θέμα: «Που βαδίζεις Ευρώπη; Ο ρόλος του ESM». Και από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην Ελλάδα.

«Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν υποχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

«Προειδοποίησε» δε την Ελλάδα ότι παραμένει υπό τον έλεγχο και των αγορών. «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν σταθερά και θα αξιολογούν τη χώρα, όπως ακριβώς και άλλες χώρες που ήταν προηγουμένως σε πρόγραμμα. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι η οικονομική πολιτική να συνεχίσει να στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος».
Ρέγκλινγκ: Ελλάδα όπως… Γερμανία

H Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα αποτελεί μαζί με τρία ακόμη θέματα – την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τη χρησιμότητα δημοσιονομικών δυνατοτήτων και τον μελλοντικό ρόλο του ESM – τα πιο αμφιλεγόμενα στη Γερμανία.

«Μπορεί να ρωτήσετε», είπε, «αν η Ελλάδα θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανεισθεί. Η απάντησή μου στο ερώτημα αυτό είναι: ναι, μπορεί. Οι οικονομίες που έχουν εξασθενήσει από μία κρίση, μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια διάσωσης στο σύνολό τους, ενόσω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εκτείνεται στον χρόνο και δεν υπερβαίνει το κατώφλι του 15 έως 20% του ΑΕΠ».

Ο Ρέγκλινγκ θύμισε, επίσης, ότι η Γερμανία ωφελήθηκε από την επέκταση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της σε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μόλις το 2010 πλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνίας του 1953 του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος – 57 χρόνια αργότερα», είπε.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι από το 2016 η Ελλάδα καταγράφει σταθερά ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, παρά το ότι το 2009 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. «Επομένως, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ