ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συνεδρίασε στο ΕΒΕΠ παρουσία της Ρένας Δούρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία της Περιφερειάρχου Αττικής και των Αντιπεριφερειαρχών Πειραιά και Νήσων συνεδρίασε στο ΕΒΕΠ υπό την Προεδρία του Βασίλη Κορκίδη το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής - Νέος Γενικός Γραμματέας εξελέγη ομόφωνα ο Γιάννης Βουτσινάς

Με βασικό στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την αναζωογόνηση των τοπικών αγορών της Περιφέρειας Αττικής, ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της δεύτερης Συνεδρίασης του νεοσύστατου Περιφερειακού Επιμελητηριακού Οργάνου, την οποία τίμησε με την παρουσία της η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρ. Δούρου, καθώς επίσης και οι  κ. κ. Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Πειραιώς, Γ. Γαβρίλης, Π.Ε. Νήσων, κ. Π. Χατζηπέρος και ηΑντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ε. Κυπριανίδου, την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.

Μεταξύ των θεμάτων ήταν ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΕΣ Αττικής και το λογότυπό του, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με τίτλο «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου».

Η Περιφερειάρχης Αττικής, χαιρετίζοντας το νέο θεσμό του Π.Ε.Σ. Αττικής, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ανάπτυξης συνεργειών των Επιμελητηρίων με την Περιφέρεια και δήλωσε τη στήριξή της σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Επίσης, ανέπτυξε τις ενεργές προσκλήσεις του Π.Ε.Π. Αττικής, οι οποίες επισυνάπτονται.

7D9A49C9-27C6-463D-B898-984AB1B3D41F

Ο Πρόεδρος του Π.Ε.Σ. Αττικής και Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε στον χαιρετισμό του: «…Ανέκαθεν, πίστευα πως οι Περιφέρειες και κυρίως η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, που υπέστη η χώρα μας. Όπως επίσης και στη δημιουργία ενός νέου ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος από πλευράς διαδικασιών ίδρυσης, λειτουργίας και υποστήριξης επιχειρήσεων. Με πρώτο στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την αναζωογόνηση των τοπικών αγορών της Περιφέρειας Αττικής, προσδοκώ, ως ο πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, να αναπτύξουμε μία γόνιμη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής…».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Κ. Μίχαλος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, ως  Αντιπρόεδροι του Π.Ε.Σ. Αττικής, κ.κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, Ι. Βουτσινάς, Α. Μιχάλαρος τοποθετήθηκαν, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης, που μπορούν να προωθηθούν μέσα από τις δράσεις των Επιμελητηρίων, αλλά και τη λειτουργία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση διεξήχθη και ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, ενώ εκφράστηκε η βούληση όλων για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργατικότητας, με σαφείς στόχους και κυρίως αποτελεσματικότητα.

Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΣ Αττικής, κ. Β. Κορκίδη, στη 2ηΣυνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής, κας Ρ. Δούρου

« Αγαπητή Περιφερειάρχη,

  Κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

  Αγαπητά μέλη του ΠΕΣ Αττικής,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους και να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής και φίλη, Ρένα Δούρου, για τη παρουσία της στη 2η Συνεδρίαση του Π.Ε.Σ. Αττικής.

Σήμερα, θα έχουμε τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να μιλήσουμε για τη σύνδεση της Περιφέρειας με την επιχειρηματικότητα, μέσω μιας ακόμα γέφυρας, αυτής του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Ανέκαθεν, πίστευα πως οι Περιφέρειες, και κυρίως η Περιφέρεια Αττικής, μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, που υπέστη η χώρα μας. Όπως, επίσης, και στη δημιουργία ενός νέου ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος από πλευράς διαδικασιών ίδρυσης, λειτουργίας και υποστήριξης.

Με πρώτο στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την αναζωογόνηση των τοπικών αγορών της Περιφέρειας Αττικής, προσδοκώ, ως ο πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, να αναπτύξουμε μία γόνιμη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Άλλωστε, το Π.Ε.Σ., ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ 6 Επιμελητηρίων και ουσιαστικά μεταξύ 8 αυτοτελών φορέων, προσβλέπει στην ενεργή συμμετοχή του σχεδιασμού της Περιφέρειας, σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα της Αττικής, με μια κοινή ατζέντα θέσεων, προτάσεων και ενεργειών.

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν και να επωφεληθούν από τις αναπόφευκτες αναδιαρθρώσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Π.Ε.Σ. Αττικής επεξεργάζεται προτάσεις, για την υλοποίηση των οποίων η συμβολή της Περιφέρειας είναι καθοριστικής σημασίας.

Προτάσεις, που μπορούν να συνδράμουν στην οικονομική ευημερία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης, μεταξύ των οποίων οι επτά δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής:

Η δημιουργία θερμοκοιτίδων υποστήριξης νεοφυών και οικογενειακών επιχειρήσεων

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών εκκόλαψης σε νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις "start ups" στο πλαίσιο θερμοκοιτίδων (incubators), αλλά και level ups, στο πλαίσιο των οικογενειακών επιχειρήσεων, με στόχευση σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα για τη βιωσιμότητα, τη συνέχιση της λειτουργίας τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Η υποστήριξη συστάδων επιχειρήσεων (clusters) σε στρατηγικούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας με τα Επιμελητήρια σε ρόλο facilitator.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται και δημιουργούν τα clusters εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα-κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας έχοντας ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό και, είτε συνδέονται μεταξύ τους με κοινή τεχνολογία, είτε αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου παγκοσμιοποιημένουπεριβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η υποστήριξη τέτοιων συστάδων, σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, θα διευκόλυνε σημαντικά την ανάπτυξη στρατηγικών τομέων. Ήδη, στον Πειραιά ιδρύσαμε το πρώτο ναυτιλιακό cluster και προτείνουμε τη δημιουργία cluster στα logistics, κάτι που θα συνδέσει το διεθνές εμπόριο και την ελληνική παραγωγή, με τη δύναμη των συνδυαστικών μεταφορών, δημιουργώντας στην Αττική στρατηγικούς εμπορικούς κόμβους που θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της ελληνικής οικονομίας.

Συμβουλευτική σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε θέματα εξαγωγικού προσανατολισμού, καινοτομίας, δυναμισμού και εξωστρέφειας.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία με τον ανταγωνισμό να οξύνεται ανάμεσα στις επιχειρήσεις και με δεδομένο ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες στο εξαγωγικό εμπόριο, προτείνουμε τη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Γεωβάση/Χαρτογράφηση και ανάλυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας  στην  Περιφέρεια Αττικής

Πρόκειται για ένα σύστημα άμεσης αποτύπωσης και ηλεκτρονικής απεικόνισης του εμπορίου, το οποίο εφαρμόζει ήδη το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η «ΓΕΩΒΑΣΗ» επιτρέπει το συσχετισμό χωρικών μεταβλητών και υποδομών με την κλαδική και λειτουργική φυσιογνωμία του εμπορίου.

Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ)  

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ήδη λειτουργούν τέσσερα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου στις πόλεις: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Η μεγάλη απήχηση που είχε ο νέος θεσμός στις τοπικές αγορές, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από σημαντικό αριθμό πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα για να δημιουργήσουν το δικό τους Open Mall και ελπίζουμε η Περιφέρεια Αττικής να εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον.

Να περάσουμε στη γενιά G4 – DIGITAL ECONOMY – στη ψηφιακή οικονομία μέσω του ψηφιακού βήματος και ψηφιακού άλματος.

Πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

Στόχος είναι οι πλατφόρμες να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της ταχύτερης διάθεσης των προϊόντων στην «ψηφιακή» αγορά.

Λειτουργία και εξέλιξη επιχειρηματικών πάρκων

Σκοπός μας είναι να μετασχηματισθούν και να λειτουργήσουν όλες οι βιομηχανικές συγκεντρώσεις, σε περιοχές της Αττικής, στα πρότυπα των Επιχειρηματικών Πάρκων,  με  στόχο να αποτελέσουν πόλο έλξης και νέων επενδύσεων προσφέροντας πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως όλα τα Επιμελητήρια της Αττικής, εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα τα μέλη του Π.Ε.Σ. Αττικής,βρισκόμαστε κοντά στην Περιφέρεια και ευχόμαστε να μπορέσουμε να βρούμε, ως νεοσύστατο όργανο, πολλούς και εποικοδομητικούς τρόπους συνεργασίας, τους οποίους όμως, αυτή τη φορά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα και με επιτυχία, προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ»!