Υπέρ της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές ο ΣΕΤΕ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου απαντά σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ

Τη θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπέρ της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «Η πάγια θέση του ΣΕΤΕ, η οποία είναι ευρύτατα δημοσιευμένη και τεκμηριωμένη, τάσσεται υπέρ της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και αλλού. Αυτή η εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθούν από την μεγάλη αύξηση των τουριστών στην χώρα μας.

Είναι άμεση προτεραιότητα μας και εντός των βασικών αρμοδιοτήτων μας, η ποιοτικότερη ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Δεν νοείται καμία προσπάθεια δημιουργίας τουρισμού πόλεων, χωρίς τα μουσεία και τα καταστήματα ανοικτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να μπορούν να βρουν όλες τις υπηρεσίες που επιθυμούν σε λειτουργία, μεταξύ των οποίων, ιδιαίτερης σημασίας και ουσίας είναι και οι δυνατότητες αγορών σε εμπορικά καταστήματα.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως ο ελληνικός τουρισμός για ακόμα μια χρονιά στάθηκε υποστηρικτής της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνίας. Δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καλλιέργησε τις συνθήκες για να κυκλοφορήσει ρευστό στην αγορά, τις τοπικές οικονομίες και το εμπόριο, και υποστήριξε ουσιαστικά και έμπρακτα τα έσοδα του κράτους. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οφείλουμε διαρκώς να σκεπτόμαστε και να υποστηρίζουμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία ο οποίος βλέπει τις προοπτικές, θέλει να πάρει το ρίσκο, αλλά οι συνθήκες και οι αγκυλώσεις της αγοράς δεν του το επιτρέπουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τη μορφή του πιλοτικού προγράμματος θα ήμασταν σε θέση να καταγράψουμε το συνολικό κόστος και όφελος της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Είναι αλήθεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, γεγονός που μας θλίβει. Όπως επίσης μας λυπεί το γεγονός ότι η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ πρώτες, μονομερώς και χωρίς να ενημερώσουν του υπόλοιπους Κοινωνικούς Εταίρους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την υπουργική απόφαση του πιλοτικού προγράμματος του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Από την πλευρά μας, καλούμε όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους να ξεκινήσουν άμεσα έναν ουσιαστικό, πολύπλευρο και παραγωγικό διάλογο στο σημαντικό αυτό θέμα, για το καλό της χώρας, της ανάπτυξης και της ελευθερίας της αγοράς», καταλήγει η επιστολή.

br