ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί ο φόρος μέχρι και 96%

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με επαναφορά των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα του 2013.


Τα νέα εκκαθαριστικά με τα μειωμένα ποσά φόρου για όσους έλαβαν «φουσκωμένο» λογαριασμό λόγω εξωπραγματικών αντικειμενικών τιμών θα αναρτηθούν στο TAXISNET μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη δόση καταβολής του φόρου μετατίθεται για το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης των δόσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο, ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ταμειακό κόστος.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή νέων δηλώσεων Ε9 για διόρθωση των λαθών από τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και αποκαλύπτει το "Έθνος", ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις μείωση φόρου έως και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα είναι για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως πρόθεσή τους είναι να διορθωθούν όλα τα λάθη κυρίως στις περιοχές όπου ο φόρος αυξήθηκε, αλλά να μην κάνουν καμία αλλαγή σε περιοχές όπου ο φόρος μειώθηκε όπως είναι σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Πηγή: Newsbomb.gr