Ένταλμα σύλληψης για γνωστό πολιτικό – Για ποια αδικήματα κατηγορείται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένταλμα σύλληψης μη εκτελεστέο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και άλλων τεσσάρων μελών του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Τα εντάλματα αφορούν στους Μάκη Ρουσή, Πάμπο Χατζηζηνοβίου, Εύρο Λοϊζίδη και Γιώργο Σιαηλή, οι οποίοι δεν παρέστησαν ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση, που αφορά στη βιοτεχνία κοπής μαρμάρων «Καλλιμάρμαρο», και διατάχθηκε όπως μη εκτελεστούν, εκτός και αν στην επόμενη δικάσιμο, που ορίστηκε για τις 22 Μαΐου, οι κατηγορούμενοι παραλείψουν και πάλι να εμφανιστούν.

Πρόκειται για την ιδιωτική ποινική υπόθεση την οποία καταχώρησε ο ιδιοκτήτης του μαρμαράδικου, Πολύκαρπος Πατατός,

υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Πάφου έκανε ζημιές στην επιχείρησή του, κατά τη διαδικασία κατεδάφισης τοίχου του Μαρκίδειου Θεάτρου, που εφαπτόταν με την επιχείρηση.

Ο Πατατός έχει κινηθεί εναντίον σύσσωμου του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εναντίον του Δήμου Πάφου και του νυν Δημάρχου του.

Οι κατηγορίες

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται συνολικά 29 κατηγορίες, οι οποίες συνίστανται στο αδίκημα της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, της κακόβουλης βλάβης σε περιουσία και της συνωμοσίας για διενέργεια κακόβουλης ζημιάς.

Συγκεκριμένα, αφορούν στο ότι μεταξύ 23-24 Απριλίου 2016 συνεργεία του Δήμου εισήλθαν στην επιχείρηση του Πολύκαρπου Πατατού και κατέστρεψαν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τις ράγες και το τραπέζι φαδιάσματος του κόπτη μαρμάρων, τον προφυλακτήρα του κινητήρα και το δίκτυο τροφοδοσίας νερού προς τα μηχανήματα κοπής μαρμάρων, τον άξονα της λιαντικής μηχανής, τα μεταλλικά στηρίγματα του υποστατικού και άλλα.

Λόγοι αντιπερισπασμού

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Πάφου έχει αιτηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα την αναστολή της δίωξης, προβάλλοντας τη θέση ότι ο Πατατός κινήθηκε εναντίον τους για λόγους αντιπερισπασμού.

Συγκεκριμένα, επικαλείται την απόφαση που είχε λάβει στις 26 του περασμένου Οκτωβρίου η Υπουργική Επιτροπή, η οποία απέρριψε την ιεραρχική προσφυγή που είχε καταθέσει ο Πατατός, για μη κατεδάφιση της επιχείρησής του.

Η Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε την κατεδάφιση, επειδή η σύμβαση μίσθωσης του τουρκοκυπριακού τεμαχίου όπου βρίσκεται η επιχείρηση είχε λήξει τον Ιούνιο του 2016. Με την απόρριψη της προσφυγής άνοιξε ο δρόμος για τη συμπερίληψη του χώρου στους σχεδιασμούς για το προαύλιο του Μαρκίδειου Θεάτρου.

Ο Δήμαρχος Πάφου επανήλθε τη Δευτέρα (16/1) με δηλώσεις στο ΡΙΚ, λέγοντας ότι προτίθεται να επιδιώξει επαφές μέσω της Ένωσης Δήμων, για να ζητηθεί από την κυβέρνηση ή τους βουλευτές να τροποποιήσουν τη νομοθεσία, ώστε για ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις να επιβάλλεται μια προεπισκόπηση της υπόθεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, πριν επιτραπεί η κατάθεσή τους.

763045-fedonas_sinedria.jpg

Πηγή: εφ. «Πολίτης»/Σόφη Ορφανίδου