Θρασύτατες προκλήσεις: Τσαβούσογλου- Τατάρ: «Ήρθε η ώρα οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχθούν την λύση δύο κρατών»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο κατοχικός ηγέτης μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον τούρκο ΥΠΕΞ, είπε πως η "Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και έχει ιστορικά δικαιώματα. Είναι επίσης η μητέρα πατρίδας, και αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τατάρ είπε πως έχει έρθει η ώρα για τους Ελληνοκύπριους να ενεργήσουν σύμφωνα με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο και να αποδεχθούν την λύση δύο κρατών.

Από την πλευρά του ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως η πρόταση του Ερντογάν για πραγματοποίηση περιφερειακής διάσκεψης βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη πως "εμείς αγνοούμε αυτή την νοοτροπία ορισμένων που βλέπουν τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα. Οι προτάσεις της 'τδβκ' για δίκαιη κατανομή εσόδων βρίσκονται επίσης στο τραπέζι".

"Τόσο η ΕΕ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία βήματα για ίση κατανομή των εσόδων και των πηγών σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. Αλλιώς θα πάρουμε και θα κάνουμε εμείς τα αναγκαία αυτά βήματα", είπε ο Τσαβούσογλου.

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες για τον διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος δεν έχει κάποια καθήκοντα, επομένως δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο.

Για την πιθανότητα διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ εξήγησε ότι απέρριψε τον διορισμό στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επειδή εκεί είχε συνδεθεί με ένα πακέτο 4 σημείων που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες και παρέπεμπαν στο πλαίσιο Γκουτέρες του Κράν Μοντάτα «στο οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε δεσμευμένοι».

Στις Βρυξέλλες, συνέχισε ο Τατάρ, ο ΓΓ του είπε κάτι διαφορετικό, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος θα διοριστεί για διακριβώσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. «Στην δική μας αντίληψη, η Τζέιν Χολ Λουτ που έχει διορισθεί προσωρινά, αυτή τη δουλειά κάνει. Γι αυτό το λόγο διερωτηθήκαμε μεταξύ μας ποια είναι η ανάγκη για έναν νέο διορισμό και ενημερώσαμε ότι , χωρίς καμία δέσμευση προς τον ΓΓ, θα αξιολογήσουμε λεπτομερώς την πρότασή του».

Ετοιμάζει προκλητική φιέστα ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ετοιμάζει φιέστα και πανηγύρια στα κατεχόμενα, για τις 20 Ιουλίου επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σύσσωμη η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση του κόμματός του της οποίας προήδρευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ είπε «ο Πρόεδρός μας φέτος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 20ης Ιουλίου στην τδβκ», όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα.

«Το ανακοίνωσε στους Βουλευτές μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ θα είναι εκεί. Θα διασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει ισχυρή συμμετοχή. Θα δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους».

Μάλιστα ο Ερντογάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και εγκαίνια βάσης drone στα κατεχόμενα, ενώ δεν αποκλείεται και νέα φιέστα στα Βαρώσια, όπου οι τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με δηλώσεις και ενέργειες στην περιοχή που ήταν περίκλειστη για χρόνια.

Όπως ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν «μια σειρά από εγκαίνια, δρόμου (ο περιφερειακός της κατεχόμενης Λευκωσίας), της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού, μέχρι και για την ανώτατη εκπαίδευση». Θα γίνουν βήματα σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε.

Πηγή: pentapostagma