«Στόχος στο Κυπριακό η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στόχος των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι να αποφευχθούν οποιαδήποτε θέματα, τα οποία παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εφαρμοστεί με τη λύση, υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξη του ο κ. Κασουλίδης παραδέχεται ότι η Τουρκία κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι επιθυμεί διακαώς τη λύση του Κυπριακού και θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, ακόμη δεν ακούσαμε στο τραπέζι τωνδιαπραγματεύσεων την Τουρκία, διότι τα θέματα, τα οποία την αφορούν άμεσα, όπως είναι η ασφάλεια, δεν έχουν, ακόμη, συζητηθεί.

Εκεί, είπε, θα αποδειχθεί αν πράγματι η Τουρκία έχει αλλάξει τη θέση της, για να μπορούμε να λέμε μετά βεβαιότητας ότι θα λύσουμε το Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι, αυτή τη φορά, για το θέμα τηςεφαρμογής της λύσης, δεν αρκεί το Σ.Α. να υιοθετήσει τη λύση, αλλά πρέπει να αναλάβει και ρόλο επίβλεψης της εφαρμογής της.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης ο κ. Κασουλίδης δηλώνει ότι είμαστε, αυτή τη στιγμή, στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης και από κράτη και από Οργανισμούς και από ιδιώτες, που ίσως θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Επισημαίνει ότι προηγείται η επίσημη κοστολόγηση, την οποία ανέλαβαν να διεξάγουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αριθμοί χρησιμοποιούνται απ' εδώ κι απ' εκεί αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αναμένουμε την επαγγελματική και επιστημονική έκθεση των Οργανισμών αυτών.

Ο κ. Κασουλίδης διατυπώνει την εκτίμηση ότι το κόστος της λύσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της συμφωνίας, που θα υπάρξει για το περιουσιακό και το εδαφικό.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ότι αν υπάρξει ικανοποιητική διευθέτηση του εδαφικού και αν στο περιουσιακό η αποκατάσταση της περιουσίας θα είναι αξιόλογη, τότε και το κόστος της λύσης, δηλαδή το θέμα των αποζημιώσεων, θα είναι πιο μικρό. Το ίδιο, σημειώνει, ισχύει και με τις ανταλλαγές περιουσιών.

Πηγή: newsbom.gr.com.cy