18% χαμηλότερες πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, ναι! Και ο λόγος είναι πως τώρα, πέραν της νέας μείωσης της τιμής του αερίου σε σχέση με τις τιμές έτους 2013, έρχεται να προστεθεί η τελευταία  έκπτωση στις τιμές προμήθειας που εξασφάλισε η ΔΕΠΑ σε συνέχεια της νέας συμφωνίας που κλείστηκε με τη ρωσική Gazprom. Έτσι οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν συγκριτικά με πέρυσι κατά 18% - εάν συνυπολογιστούν οι προηγούμενες μειώσεις αλλά και η συμφωνία με τη Gazprom -



Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε ήδη νέα έκπτωση. Για την ακρίβεια, από τον τρέχοντα Απρίλιο, τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου είναι χαμηλότερα κατά 8%, λόγω της μείωσης του κόστους προμήθειας της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι αυτή η μείωση ακολουθεί μια πτώση της τάξης του 10% στις τιμές του φυσικού αερίου την τρέχουσα χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014), σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η νέα έκπτωση του 8% προκύπτει ισόποσα από την πάγια μείωση στην τιμή προμήθειας και από την μετακύλιση του εφάπαξ ποσού της αναδρομικής εφαρμογής της από τον Ιούλιο 2013, σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΑ Αττικής. 

Η ΔΕΠΑ, χάρη στις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που έχει υπογράψει, στην αναδιαπραγμάτευση τους για ακόμα καλύτερες τιμές, στην ποικιλία πηγών και οδεύσεων που χρησιμοποιεί, και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που απολαμβάνει μετά από πάνω από 15 χρόνια συνεργασίας με τους μεγαλύτερους παραγωγούς, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους πελάτες της έναντι ενδεχόμενων διακυμάνσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την διαθεσιμότητα του αερίου στην ελληνική αγορά.



Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των συμβάσεων της ΔΕΠΑ είναι η σταθερότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν, διευκολύνοντας τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των εμπορικών πελατών, υποστηρίζοντας τον προϋπολογισμό των οικιακών πελατών και διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η ΔΕΠΑ παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί προς όφελος των πελατών της τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους διεθνείς προμηθευτές της, ώστε οι όροι προμήθειας αερίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων να ανταποκρίνονται ανά πάσα στιγμή στην οικονομική πραγματικότητα για τους πελάτες της στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας έτσι έμπρακτα τη βιωσιμότητα τους.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ προμηθεύεται ποσότητες ΥΦΑ από την παγκόσμια ευκαιριακή (spot) αγορά, όταν αυτές είναι διαθέσιμες σε ανταγωνιστικές τιμές για τους πελάτες της, αλλά και για τη διασφάλιση της επαρκούς τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ μελετά τη δυνατότητα  τροφοδοσίας με φυσικό αέριο (CNG/LNG) απομακρυσμένων από το δίκτυο φυσικού αερίου περιοχών, καθώς και την κατασκευή  πλωτού Σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα.