ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΕΛΛΑΣ: Γιατί ο πατέρας της, νομικά, δεν χαρακτηρίζεται παιδοκτόνος!


Ακούγεται ενδεχομένως απίστευτο και σοκαριστικό. Είναι όμως αληθινό! Νομικά, ο δολοφόνος Γιάννης Εικοσπεντάκης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παιδοκτόνος. Διαβάστε το άρθρο, με αφορμή τη φρικτή δολοφονία της 6χρονης από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος σήμερα απολογείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού και θα καταλάβετε. Το Newsbomb.gr, διευκρινίζει την ακριβή, νομική έννοια του παιδοκτόνου».

Επ’ αφορμή της αυτονόητης, ευρύτατης δημοσιότητας την οποία έχει λάβει η δολοφονία της 6χρονης Στέλλας από τον πατέρα της, παρατηρείται όλο και συχνότερα η χρήση του όρου «παιδοκτονία», για να χωρέσει σε λέξη το έγκλημα με το οποίο είμαστε ως Κοινωνία αντιμέτωποι.

Ωστόσο, στο ποινικό δίκαιο «παιδοκτόνος» λογίζεται μόνο η μητέρα και δη μόνο κατά την τέλεση του φόνου κατά τον τοκετό ή μετά αυτόν. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 303 ΠΚ, μητέρα που με πρόθεση σκότωσε το παιδί της κατά τον τοκετό ή μετά τον τοκετό, αλλά ενώ εξακολουθούσε ακόμη η διατάραξη του οργανισμού της από τον τοκετό τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Το τελευταίο δε αυτό έγκλημα, συνιστά μια προνομιούχα παραλλαγή της ανθρωποκτονίας, καθώς προβλέπεται επιεικέστερη ποινή για τη μητέρα (κάθειρξη πέντε έως δέκα χρόνων).

Ο Νόμος λόγω της ιδιάζουσας σωματικής, ψυχικής και διανοητικής κατάστασης της μάνας έχει επιλέξει να την μεταχειρισθεί με λιγότερη αυστηρότητα απ’ ο, τι οποιονδήποτε άλλο δράστη, ενώ ακόμη και αν το βρέφος σκοτώσει ο πατέρας με τη μητέρα να είναι ηθική αυτουργός, ο ίδιος θα τιμωρηθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση (ισόβια), ενώ εκείνη ως συμμετέχουσα σε παιδοκτονία με την προβλεπόμενη ως άνω ποινή των πέντε έως δέκα χρόνων.

Συνεπώς, ο χαρακτηρισμός του πατέρα της δολοφονημένης μικρής ως παιδοκτόνου είναι νομικά λανθασμένος και αντικαθίσταται από το ορθό δολοφόνος/ανθρωποκτόνος που αντανακλά και την ποινική μεταχείριση που αναμένεται να λάβει σύμφωνα με το Δίκαιο.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr