ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα απάτη με SMS – Πώς χρεώνουν ακόμα και 1000 ευρώ!

Επιτήδειοι εξαπατούν τους πολίτες με πλαστά sms χρεώνοντας τους λογαριασμούς τους… επικίνδυνα.

Βροχή καταγγελιών έχει γίνει σε ενώσεις καταναλωτών όπως το ΙΝΚΑ ή η ΕΚΠΟΙΖΩ, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για φουσκωμένους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας που αγγίζουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ! «Οι συγκεκριμένες εταιρείες δηλώνουν συνήθως ως έδρα τη Βουλγαρία και την Κύπρο, και καλούν μαζικά ή στέλνουν γραπτά μηνύματα σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Όποιος κάνει το… λάθος να διαβάσει το sms, να ακολουθήσει κάποιον σύνδεσμο ή να απαντήσει σε κλήσεις που οδηγούν σε ηχογραφημένα μηνύματα, »τιμωρείται» με υπέρογκες χρεώσεις. Έχουμε καταγγελίες ακόμη και για χρεώσεις ύψους 1.000 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης. Οι δράστες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, ανάλογα με το… είδος της απάτης και το ποσό που επιδιώκουν να αποσπάσουν. «Υπάρχουν τετραψήφιοι/πενταψήφιοι αριθμοί που σε χρεώνουν ακόμη και αν δεν ανοίξεις το μήνυμα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο αποστολέας προσπαθεί να δελεάσει το θύμα με δήθεν προσφορές ή διαγωνισμούς για σπίτια και ταξίδια, ώστε ο καταναλωτής όχι μόνο να διαβάσει το μήνυμα, αλλά να δώσει, σε επόμενο στάδιο, και τα προσωπικά στοιχεία του.

Κατά μέσο όρο, η χρέωση για κάθε μήνυμα ή κλήση φθάνει τα δύο ευρώ» εξηγεί η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Μύρια Βάτζιου. «Σε μηνιαία βάση δεχόμαστε περισσότερες από 50 καταγγελίες, Ωστόσο, τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια» επισημαίνει η κα Βάτζιου.