Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σείεται η γη στη Μυτιλήνη. Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Λέσβου από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου...

Ο τελευταίος σεισμός έγινε στις 11.13 και είχε μέγεθος 3,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 71 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μυτιλήνης και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Ένα λεπτό νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμός 3,2 Ρίχτερ, 33 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χιλιόμετρα.

Λέσβος: 13 σεισμοί, άνω των 3 Ρίχτερ, ακολούθησαν τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ

Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 7.15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών που έγινε στις 4.24 το πρωί με επίκεντρο τη Μικρασιατική Τρωάδα, βόρεια της Λέσβου.

Ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Λέσβο, στη Λήμνο αλλά και στη Χίο είχε τελικά εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε ρίχτερ σε ένα 24ωρο με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με πρώτο, αυτόν στις 6 παρά 10 χθες το πρωί μεγέθους 5 βαθμών και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Ακολούθησε άλλος ένας μεγέθους 5,1 βαθμών στη 1 το μεσημέρι με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Ενώ στις 13.45 το μεσημέρι υπήρξε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.

Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως τον μεγάλο σημερινό σεισμό υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες δονήσεις σεισμών με ένταση έως 4 βαθμούς.

Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου.

Παπαζάχος για Λέσβο: Ενεργοποιήθηκε ρήγμα που έχει δώσει έως 6,6 Ρίχτερ

Tην ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος μήκους 10-15 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος μετά τους τρεις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί τις τελευταίες 24 ώρες, με τελευταίο αυτό των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 4:24 τα ξημερώματα.

«Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί» είπε ο κ. Παπαζάχος και υπενθύμισε ότι το 1865 είχε προκαλέσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ που έκανε βλάβες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται».

«Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας μολονότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη, αλλά έχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.

Όπως εξηγεί: «Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, οι οποίοι εστιάζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, και μέσα στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας. Αυτοί οι σεισμοί είναι εντοπισμένοι σε μια μικρή περιοχή. Δεν πάνε προς το θαλάσσιο χώρο ούτε προς τη Λέσβο. Φαίνεται πως έχουμε μια αρκετά σημαντική διέγερση στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία οφείλεται στη δραστηριοποίηση ρηγμάτων. Δεν έχει σχέση με αυτό καθαυτό το ρήγμα της Ανατολίας αυτή η περιοχή , έχει όμως με άλλα μικρότερα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ.Λέκκας επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών: «Εμείς , και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της δραστηριότητας σε άλλα σημεία και κυρίως ως προς τη Λέσβο. Είναι επικεντρωμένη στην περιοχή. Το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρακολουθείται η εξέλιξή του και από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Ο σεισμός γίνεται λίγο αντιληπτός στη Λέσβο και πολύ λιγότερο στη Χίο και τη Λήμνο αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις».

Να είναι σε επιφυλακή, συνιστούν οι σεισμολόγοι Γ.Χουλιάρας και Κ.Παπαζάχος στις τοπικές αρχές της Μυτιλήνης, μετά και τον πρωινό σεισμό 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.24 το πρωί, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας. «Το σεισμικό δυναμικό αυτής της περιοχής, έχει καταγραφεί ιστορικά ότι δίνει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Σεισμικών Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το 1946, από το ίδιο ρήγμα, είχε υπάρξει δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ» είπε ο κ. Χουλιάρας, προσθέτοντας ότι οι Αρχές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος ανέφερε: «Βεβαίως και ανησυχούμε λόγω του ιστορικού της περιοχής. Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να έχουμε αλλεπάλληλες δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ. Καλό θα είναι οι Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή».

"Να είμαστε σε σε μεγάλη επιφυλακή" δήλωσε ο Τσελέντης στον Alpha...

πηγη: madata.gr