Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Τι θα συμβεί στην Αττική

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πληρη ετοιμότητα 

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τόνους βροχής: Συναγερμός για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από την Δευτέρα, ιδιαίτερα λόγω της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί περιοχές της Θεσσαλίας από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τόνους βροχής:

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, πάλι, θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν στο Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για... τόνους βροχής

Ισχυρές βροχές θα πέσουν σε μεγάλο μέρος της χώρας από μεθαύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28 του μηνός σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, στο facebook.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στην πολύπαθη Θεσσαλία ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν με μεγάλη βροχόπτωση η βόρεια Εύβοια, οι δυτικές Σποράδες και τμήματα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα τονίζει πως η κακοκαιρία δεν θα έχει τη σφοδρότητα του Daniel όμως μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την Αττική θα επηρεαστεί και αυτή με βροχές και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη αλλά όχι τόσο έντονες.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε το Σάββατο ότι η κακοκαιρία θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα: Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (25/09) αναμένεται να «χτυπήσει» στη δυτική, κεντρική και βόρεια Θεσσαλία. Ακόμα, την Τρίτη (26/09), θα κινηθεί πιο ανατολικά, προς την περιοχή του Πηλίου και του Βόλου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον όγκο νερού, ο κ. Μαρουσάκης εκτίμησε ότι «θα βρεθούμε, κατά κάποιο τρόπο, να μου επιτραπεί η έκφραση, μεταξύ "Ιανού" και "Daniel"», συμπληρώνοντας:

«Υπολογίζουμε αθροιστικά σε αυτό το τριήμερο, από Δευτέρα (25/09) μέχρι και Τετάρτη-Πέμπτη (27-28/09) πρωί, να βλέπουμε αθροιστικά σε κάποιες περιοχές να ξεπερνάνε ακόμα και τους 300, ίσως και 400 τόνους νερό».