Καύσωνας: Έρχεται το θερμότερο Σαββατοκύριακο όλων των εποχών – Η 3η φάση θα δώσει έως και 48 βαθμούς Κελσίου!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν δυσκολότερα, αφού η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

Η χώρα εισέρχεται σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα, με επικίνδυνες και πρωτόγνωρες θερμοκρασίες. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις νέες προγνώσεις, ο καύσωνας με την ονομασία «Κλέων» θα έχει θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κυριακή θα φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ, χαρακτηρίζοντάς την, την πιο ζεστή ήμερα των τελευταίων 5 ετών.

«Οι κλιματικές προβολές, δηλαδή αυτές που μας δείχνουν μια μελλοντική κατάσταση του κλίματος, ακόμη και με τα πιο ευνοϊκά σενάρια, μας δείχνουν ότι το κλίμα θα είναι θερμότερο. Είναι ανησυχητικό και δημοσιεύτηκε στην έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα, ότι τα παιδιά μας σήμερα θα βιώσουν ένα πολύ θερμότερο κλίμα», λέει στο MEGA ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Επίγεια κόλαση

Συναγερμός έχει σημάνει για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει σε ακραίες θερμοκρασίες:

  • Αθήνα,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Λάρισα,
  • Ιωάννινα,
  • Πάτρα,
  • Ηράκλειο.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του καύσωνα είναι πως ακόμη και κατά τις πρωινές ώρες ο υδράργυρος δε θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα.

Οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν δυσκολότερα για όσους εργάζονται, ιδιαίτερα σε εξωτερικές δουλειές, αφού η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από σήμερα έως και την Κυριακή 23/07/2023, τροποποιείται το ωράριο λειτουργείας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Όλοι οι δήμοι ρίχνονται στη μάχη για να προστατέψουν τους πολίτες με κλιματιζόμενες αίθουσες που ανοίγουν νωρίς το πρωί και κλείνουν αργά το βράδυ.

Ο «Κλέων» θα έχει και 3η φάση

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο καύσωνας θα έχει και τρίτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ, σπάνιες για την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον μετεωρολόγο του Action24, Δημήτρη Παπαϊωάννου, η χειρότερη μέρα των τριών διαδοχικών κυμάτων καύσωνα θα είναι η επόμενη Πέμπτη, στο τρίτο κύμα καύσωνα δηλαδή, καθώς, όπως τόνισε, τοπικά πιθανόν να φτάσει και τους 48 βαθμούς Κελσίου.