Συναγερμός για επικίνδυνο καρχαρία σε πασίγνωστη παραλία στο Ναύπλιο – Τι αναφέρει το Λιμενικό (βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στον Αργολικό Κόλπο, ανοιχτά της παραλίας Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, ένας ψαράς εντόπισε έναν μικρό αλλά επικίνδυνο καρχαρία στα δίχτυά του, σύμφωνα με ΒΙΝΤΕΟ του αναρτήθηκε στο Facebook.
Ένα βίντεο που καταγράφει τη στιγμή δημοσιεύεται στη σελίδα Fishing In Greece στο Facebook.
Ο καρχαρίας που πιάστηκε ανήκει στην κατηγορία των καρχαριών Μάκο, οι οποίοι είναι γνωστοί για την επιθετική τους εμφάνιση και συμπεριφορά. Οι καρχαρίες Μάκο έχουν κερδίσει τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και επικίνδυνοι. Επιπλέον, αποτελούν τα γρηγορότερα ψάρια στον βυθό, με την ικανότητα να κολυμπούν με ταχύτητες που φτάνουν τα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και να εκτελούν άλματα με ύψος έως και 7 μέτρα.
Στον βυθό, θεωρούνται ένα από τα πιο βίαια είδη καρχαριών. Σε αντίθεση με άλλα είδη καρχαριών που μπορεί να προειδοποιούν πριν επιτεθούν, οι καρχαρίες Μάκο είναι πιθανό να επιτεθούν αμέσως.
Τρέφονται κυρίως με μικρά θηράματα, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, και ρέγγα. Ωστόσο, έχουν την ικανότητα να επιτεθούν και σε μεγαλύτερα θηράματα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες και ακόμα και άλλους καρχαρίες.
Η παρουσία ενός τέτοιου καρχαρία κοντά στις ακτές μπορεί να αποτελέσει λόγο ανησυχίας για τους λουόμενους, καθώς η συμπεριφορά τους είναι απρόβλεπτη και μπορεί να είναι επιθετικοί. Ωστόσο, οι καρχαρίες γενικά δεν επιθυμούν την επαφή με τους ανθρώπους και συνήθως αποφεύγουν τις περιοχές με μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό για τους λουόμενους και τους ψαράδες να είναι σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών όσον αφορά την ασφάλεια στη θάλασσα. Επίσης, οι ψαράδες πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τους κανονισμούς που διέπουν την αλιεία καρχαριών, καθώς ορισμένα είδη είναι προστατευόμενα.
Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των καρχαριών στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι απαραίτητες. Οι καρχαρίες, παρότι έχουν ένα τρομακτικό ή επιθετικό προφίλ, είναι βασικό κομμάτι της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και συμβάλλουν στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί καρχαρίας κοντά σε παραλίες, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν προληπτικά μέτρα, όπως η αποφυγή κολύμβησης στην περιοχή, η ενημέρωση των τοπικών αρχών, και η λήψη κάθε απαραίτητης προσοχής για την ασφάλεια των λουομένων και την προστασία του ίδιου του ζώου.
Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά σε έναν καρχαρία όπως ο Mako, είναι σημαντικό να παραμείνει ήρεμος και να αποφύγει τυχόν απότομες κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση από το ζώο. Απομακρυνθείτε αργά και σταθερά, διατηρώντας την ισορροπία σας.

Δείτε το βίντεο με τον καρχαρία εδώ

Νεότερη ενημέρωση (6/7/2023): Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου ενημερώνει τον κόσμο για το βίντεο με τον καρχαρία στην Αρβανιτιά
Ο υπολιμενάρχης Ναυπλίου, Γιάννης Μουστακόπουλος, δήλωσε ότι το βίντεο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά τις δηλώσεις του, το βίντεο είναι παλιό και έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, ενώ οι αλιείς που εμφανίζονται στο βίντεο αλιεύουν στον Αργολικό κόλπο και όχι κοντά στην ακτή.

Πηγή: Argolidaplanet