Ο Βασίλης Τόπαλος είχε παίξει με 3 μεγαλύτερους αθλητές πριν καταρρεύσει – Τα «μελανά σημεία» πίσω από την τραγωδία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τρεις μεγαλύτερους αθλητές πυγμαχίας από εκείνον -κι όχι μόνο με έναν- φαίνεται να είχε παλέψει ο 16χρονος Βασίλης Τόπαλος, λίγη ώρα πριν βρεθεί λιπόθυμος στο πάτωμα της τουαλέτας του γυμναστηρίου της Καλλιθέας στις 16 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο 16χρονος αθλητής πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος μεταφέρθηκε από την Καλλιθέα στο Τζάνειο και τελικά πέθανε μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.

Την Τετάρτη (04.01.2023) και μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της ιατροδικαστικής εξέτασης που αναφέρει ως αιτία θανάτου βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο ιδιοκτήτης του γυμναστήριου την Καλλιθέα όπου συνέβη του μοιραίο περιστατικό κλήθηκε εκτάκτως στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με άλλα άτομα τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής από τη ΓΑΔΑ έχουν περάσει 15 άτομα που έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις σε όσα ερωτήθηκαν από τους αστυνομικούς που διεξάγουν την προανάκριση, ενώ μεταξύ αυτών εκτός από τους παρευρισκόμενους ήταν συγγενείς αλλά και προπονητές του άτυχου έφηβου.

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Τόπαλος είχε πάρει χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο βίντεο φαίνεται ο αγώνας του από το2:01:00 μέχρι το 2:11:41. Η απονομή το χρυσού μεταλλίου φαίνεται από 2:23:00 μέχρι το 2:28:00.

Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση και τι μένει απαντηθεί

Η ιατροδικαστική εξέταση που φαίνεται να ολοκληρώθηκε χθες (04.01.2023) το απόγευμα δείχνει ότι ο 16χρονος έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ενός αιματώματος στο δεξί κρόταφο και στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Αυτό που καλούνται τώρα να αποκρυπτογραφήσουν επιστήμονες κι αστυνομικές αρχές είναι εάν αυτό θανατηφόρο τραύμα προήλθε από την πτώση στην τουαλέτα του γυμναστηρίου της 16η Δεκεμβρίου, από κάποιους άλλους παράγοντες ή σε συνδυασμό και των δύο περιπτώσεων.

Έτσι εκτός από το ατύχημα, ερευνούν εάν τα τραύματα στο κεφάλι του αθλητή προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνων προπόνησης (sparing) που έγινε την ίδια ημέρα και πριν την πτώση ή προϋπήρχαν αρκετό καιρό και δεν είχαν δώσει κάποια σημάδια στον αθλητή.

Το χρονικό

Ο Βασίλης Τόπαλος της 16ης Δεκεμβρίου έφτασε στο γυμναστήριο συνοδευόμενος από τον πατέρα του, χωρίς τον προπονητή του, προκειμένου να προπονηθεί αλλά και να παίξει σε αγώνες sparing. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα πυγμαχικό χώρο δεν επιτρέπεται οι ανήλικοι αθλητές να προπονούνται χωρίς τους δασκάλους τους. Παράλληλα οι οδηγίες που είχαν δοθεί από τον προπονητικό τιμ της εθνικής ομάδας πυγμαχίας τόσο στον Βασίλη Τόπαλο, όσο και στους υπόλοιπους συναθλητές του που είχαν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους στις αρχές του Οκτωβρίου του 2022 ήταν μέχρι και τα τέλη του ίδιου έτους, να ρίξουν κατακόρυφα τους ρυθμούς.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ όμως, εκείνη την ημέρα ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης μόνο χαλαρό πρόγραμμα εκγύμνασης δεν έκανε. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που ερευνούν κι οι αστυνομικές αρχές, πήρε μέρος σε αγώνες sparing στους οποίους πυγμάχησε με άλλους τρείς αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για ένα Γεωργιανό, ένα Ουκρανό κι έναν Έλληνα οι οποίοι ήταν πιο έμπειροι και πιο δυνατοί από τον Βασίλη Τόπαλο.

Έκτος όμως από τις καταθέσεις που λαμβάνουν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ γύρω από τους συμμετέχοντες στο sparing, ερευνούν κι αν υπάρχει και κάποιο βίντεο το οποίο να έχει καταγράψει τους αγώνες που ενδεχομένως να έγιναν. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα «ματσαρίσματα» συνήθως μαγνητοσκοπούνται προκειμένου προπονητές και αθλητές να εντοπίσουν λάθη αλλά και βελτιώσουν ατέλειες.

br