Με δικό της 112 η Google ειδοποίησε για σεισμό την ώρα που χτυπούσε ο Εγκέλαδος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενώ ακόμη «κουνούσε», η Google έστελνε ειδοποίηση με συμβουλές ασφαλείας την ώρα του νέου μεγάλου σεισμού στην Εύβοια.

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε πριν λίγη ώρα ο νέος και ισχυρότερος σεισμός με επίκεντρο την Εύβοια, που «ταρακούνησε» την Αττική.

Μάλιστα, σχεδόν την ώρα που «κουνούσε» έφυγε και ειδοποίηση της Google με συμβουλές για την ασφάλεια όσων βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Παραμείνετε ασφαλείς μετά από σεισμό, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

  • Πάρτε τα παπούτσια σας
  • Ελέγξτε το αέριο
  • Αποφύγετε τα κατεστραμμένα κτίρια

Σημείωνεται πως αφού συμβεί ένας σεισμός στην περιοχή σας, μπορείτε να αναζητήσετε τον όρο «Σεισμός σε [την πόλη ή την περιοχή σας]» ή «Σεισμός κοντά μου» στην Αναζήτηση Google. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Google μπορεί να σας εμφανίσει μια κάρτα αποτελεσμάτων αναζήτησης των Προειδοποιήσεων σεισμών.

Στην κάρτα αποτελεσμάτων αναζήτησης περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Εάν υπήρχαν αναφορές σεισμικής δόνησης στην περιοχή σας.
  • Βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε μετά από έναν σεισμό.
  • Λήψη προειδοποιήσεων για σεισμούς σε κοντινή απόσταση

Το τηλέφωνό σας Android μπορεί, παράλληλα, να σας στέλνει προειδοποιήσεις σχετικά με σεισμούς σε κοντινή απόσταση μεγέθους 4,5 βαθμών και άνω. Το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί την κατά προσέγγιση τοποθεσία σας για να σας στέλνει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την απόσταση ενός σεισμού από το σημείο όπου βρίσκεστε. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προειδοποιήσεις σεισμών σε κοντινή απόσταση.

Πώς μπορεί να φεύγει ειδοποίηση… ενώ ακόμη κουνάει

Οι αισθητήρες των επίγειων σεισμόμετρων ανιχνεύουν τα P-waves (τα πρώτα, πιο ήπια ήπια) και στέλνουν σήμα σε κεντρικό σύστημα, το οποίο εντοπίζει το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού και αυτόματα ειδοποιεί τους κατοίκους, μέσα από συνεργαζόμενα δίκτυα τηλεφωνίας ή πλατφόρμες!

Μάλιστα, ήδη από τον Αύγουστο του 2020, το σύστημα μπορεί να ειδοποιεί και τους κατόχους Android.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο το κινητό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος… σεισμόμετρου, καθώς κάθε Android έχει ένα μίνι επιταχυνσιόμετρο.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός που ανιχνεύει αν η οθόνη του κινητού σου είναι σε rotation ή όχι. Αυτός ο μηχανισμός, λοιπόν, μπορεί να ανιχνεύσει σήματα τα οποία υποδεικνύουν ότι γίνεται σεισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με την ομάδα της Google, ένα Android μπορεί να ανιχνεύσει και τους δύο τύπους σεισμών, και τα κύματα P και τα κύματα S.