ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Στην μνήμη του Σπύρου Σκλαβενίτη…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ακούω πολλές φορές μπράβο για την εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Δικαίως θα πω. Σήμερα την εταιρεία διοικούν τρία από τα τέσσερα παιδιά του Σπύρου. Με ηλικιακή σειρά, ο Μάκης, η Μαρία, κι ο Στέλιος.

Και τη διοικούν όπως ακριβώς τη διοικούσε ο πατέρας τους, όσον αφορά τις αρχές. Γιατί επαγγελματικά μεγάλωσαν δίπλα του και ζήσανε το μεγαλείο του μυαλού του. Προσωπικά θεωρώ τον αείμνηστο Σπύρο Σκλαβενίτη, το μεγαλύτερο μυαλό που έβγαλε το Ελληνικό εμπόριο. Για να το εξηγήσω χρειάζεται ένα βιβλίο, και ίσως κάποια στιγμή το κάνω.

Σήμερα θυμήθηκα ένα περιστατικό, και θα το μοιραστώ μαζί σας.

Κάπου δεκαεφτά χρόνια πριν. Ήμουν νέος διευθυντής μιάς καινούργιας εταιρείας, μεγάλου ελληνικού ομίλου, του οποίου προηγουμένως ήμουν εμπορικός διευθυντής. Αγωνιζόμουν να βάλω το προϊόν μου στην αγορά, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.

Την ίδια εποχή ο Σκλαβενίτης άνοιγε το μεγαλύτερο κατάστημα της Ελληνικής αγοράς, αυτό της Νέας Χαλκηδώνας, το οποίο, από μόνο του, ανέβαζε το επίπεδο της αλυσίδας. Είχα ήδη κάνει συμφωνία με την αλυσίδα, για είσοδο του προϊόντος, όμως μετά τα εγκαίνια.

Την ίδια εποχή αγωνιζόμουν για τοποθέτηση στην υπόλοιπη αγορά. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, και κυρίως κοστοβόρο, για νέο προϊόν, νέας εταιρείας.

Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια, κι ενώ τα ράφια ήσαν σχεδόν διαμορφωμένα, χωρίς βέβαια το δικό μου προϊόν, σε επίσκεψη μου στο κατάστημα συναντώ τον Κύριο Σπύρο, ο οποίος πήγαινε συχνά-πυκνά τις τελευταίες μέρες πριν το άνοιγμα.

– Κύριε Σπύρο, θέλω να ζητήσω μια χάρη!

– τι θέλεις παιδί μου Ανδρέα; (Με τιμούσε αυτή η προσφώνηση)

– Κύριε Σπύρο θέλω να βάλω το προϊόν μου, σ’ αυτό το κατάστημα μόνο, πριν τα εγκαίνια!

– γιατί παιδί μου;

– γιατί όλοι θα περάσουν από δω. Αν δουν ότι με βάλατε εσείς, θα με βάλουν κι αυτοί.

Φώναξε τον υπεύθυνο μπροστά μου αμέσως, και του είπε ; ο Ανδρέας θέλει κάτι από σένα. Δες τι θέλει, και κάνε αυτό που θα σου πει!

Είναι δύσκολο, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την αγορά, να καταλάβουν το μεγαλείο, την έμπνευση, και τη γνώση που είχε αυτή η φράση!

1and19


Σπύρος Σκλαβενίτης


Κύριε Σπύρο, για μένα δεν έφυγες ποτέ.

Είσαι στο μυαλό και την καρδιά μου. Όπως και σε όσων άλλων σε γνωρίσαμε. Υπερήφανα σου λέω, πως τα παιδιά σου, που θεωρώ αδέρφια μου, και που με στηρίξανε στους δύσκολους καιρούς, σα να ήσουν εσύ, όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά αναπτύσσουν αυτό που ξεκίνησες. Όταν τους συναντώ, μαζί τους συναντώ εσένα.

Γιά πάντα ευγνώμων!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΛΑΤΣΑΣ

Πηγή: masternews