Καρκίνωμα nut: Το σπανιότατο είδος καρκίνου που πάλεψε ο Νικολαΐδης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, έδωσε αγώνα για δύο χρόνια με ένα σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut.

Σε θλίψη βύθισε την ελληνική κοινωνία το πρωί της Παρασκευής η είδηση θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη έπειτα από μάχη με το «καρκίνωμα nut». Ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο, επί δύο χρόνια πάλευε με τον σπάνιο τύπο καρκίνου που είχε.

Τι είναι το «καρκίνωμα nut» και πώς «χτυπά»

Το «καρκίνωμα nut», είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Η εμφάνιση του γίνεται στα όργανα μέσης γραμμής, ονομάζεται επίσης «καρκίνος μέσης γραμμής». Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος έκαναν το 1991, ο Kees και ο Kubonishi. Το 2015, ο «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)», επίσης γνωστή ως «καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)».

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο «NUT» (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα. Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς.

Η ανάρτηση του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης σε ανάρτησή που είχε προετοιμάσει για την ημέρα του θανάτου του, αναφέρεται στον αγώνα που έδωσε για δύο χρόνια με τον σπάνιο τύπο καρκίνου που είχε, το καρκίνωμα nut.