Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ λόγος για τον οποίο αναστέλλονται τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Λαμίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την αναστολή επ’ αόριστον των χειρουργείων του νοσοκομείου Λαμίας αποφάσισε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!

Το νοσοκομείο Λαμίας είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία – «πυλώνες» σε όλη την περιοχή ευθύνης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Δέχεται καθημερινά χειρουργικά περιστατικά από την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Εύβοια. Δέχεται επίσης παθολογικά περιστατικά από ακόμα ευρύτερη περιοχή. Διαθέτει ΜΕΘ και ΜΑΦ με συνολικά 16 κλίνες στην οποία διακομίζονται βαρέως πάσχοντες από όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Όπως είναι αυτονόητο, η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή τόσο από τα παθολογικά περιστατικά όσο και από τα περιστατικά της ΜΕΘ, εκτός από τα περιστατικά των χειρουργικών τμημάτων. Στο νοσοκομείο Λαμίας διενεργούνται ετησίως 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 (δύο) μόνιμοι αναισθησιολόγοι (με βαθμό Διευθυντή και Επιμελητή Α) ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ (8). Υπηρετεί επίσης μια γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014 – 2019, καθώς και ένας Επικουρικός Επιμελητής.

Όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, μία σειρά τυχαίων συμβάντων διέλυσε κυριολεκτικά και μεταφορικά το τμήμα των αναισθησιολόγων: η Διευθύντρια υπέστη κάταγμα μέσα στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας εκτελώντας για πολλοστή φορά εντολή για αναγκαστική υπερεφημέρευση, ενώ οι δύο Επιμελητές Α΄ προσφάτως είχαν υποβληθεί σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με έναν επικουρικό επιμελητή Β΄στο Αναισθησιολογικό τμήμα, ο Διοικητής του νοσοκομείου έλαβε στις 31/10 την απόφαση της επ’ αόριστον αναστολής των χειρουργείων, ενώ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ ζήτησε από τον μοναδικό αναισθησιολόγο να εφημερεύσει για τέταρτο 24ωρο προκειμένου να γίνουν οι επείγουσες διασωληνώσεις και οι διακομιδές βαρέως πασχόντων προς άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα, έδωσε εντολή σε δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Άμφισσας να εκτελέσουν μέσα στο μήνα Νοέμβριο ορισμένο αριθμό εφημεριών στο νοσοκομείο Λαμίας.

 «Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού είναι εγκληματικά, ενώ η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για απόλυση των Επικουρικών Επιμελητών που η θητεία τους λήγει μετά τις 30/9/2016, αποδεικνύεται και με το συγκεκριμένο παράδειγμα ότι είναι καταστροφική» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει άμεσα και επειγόντως τις κενές οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λαμίας με μόνιμους διορισμούς.

ΝΔ: πλήρης διάλυση του ΕΣΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά το κλείσιμο των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, λόγω απουσίας αναισθησιολόγων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας ενημερώνει ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του χειρουργείου και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Η ανακοίνωσή του, αποτελεί κραυγαλέα ομολογία πλήρους διάλυσης του χώρου της Υγείας. Επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Πηγή: protothema.gr