Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και το βαρομετρικό χαμηλό: Τι έγραψε στο Facebook o μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυβάς, με ποστάρισμά του στο Facebook ενημερώνει φίλους και followers του σχετικά με το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Δείτε τι έγραψε

"Το βαρομετρικό χαμηλό που με έκτακτη ειδοποίησή της η ΕΜΥ προειδοποιύσε οτι θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις (http://www.emy.gr/hnms/greek/warning/weather_warnings_html…). ήδη επηρεαζει την Κρήτη και θα κινηθεί ανατολικότερα. 
Τέτοιου είδους βαρομετρικά χαμηλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κυκλώνες , καθότι θα πρέπει να πληρούνται τα χαρακτηριστικά σε επιστημονική βάση.(Πληροφορίες για τους κυκλώνες δείτε :http://www.tovima.gr/world/article/?aid=168044 ) . 
Ανάλογες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 1947 και 1969 , τον Ιανουάριο του 1982 τον Σεπτέβριο του 1983 και τον Ιανουάριο του 1995 απ όπου σας παραθέτω και την σχετική φωτογραφία του δορυφόρου (ήμουν βάρδια) . Είχαμε εκδόσει και τότε ανάλογο δελτίο προειδοποίησης , όμως δεν το χαρακτηρίσαμε ποτέ ως κυκλώνα διότι αν και έμοιζε η μορφή του, ο τρόπος και το αίτιο δημιουργίας του , δεν ήταν ίδιο με τους κυκλώνες , με άλλα λόγια δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια της επιστήμης. Η εκτίμηση ήταν οτι και μόνο η λέξη κυκλώνας θα δημιουργούσε σύγχυση και ανησυχία στον κόσμο. Αρκούσε η προειδοποίηση.
Η έγχρωμη φωτογραφία είνα σημερινή και η ασπρόμαυρη στις 15 Ιανουαρίου 1995."

Πηγή: athensmagazine.gr