Ο σχεδιασμός για το επικαιροποιημένο εμβόλιο στην Ελλάδα – Πώς θα εμβολιαστούμε από το φθινόπωρο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αποκλειστικό ρεπορτάζ του in.gr

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πολυπόθητη έγκριση από το ECDC σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού που είναι επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον και προστατεύουν από τη νόσηση και τη βαριά μόλυνση από την Covid-19.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους και αναμένουν το πράσινο φως. Εφόσον ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουν άδεια κυκλοφορίας, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα εμβόλια στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το/τα εμβόλια που θα πάρουν έγκριση αναμένονται να έρθουν τον Οκτώβριο και τότε θα ξεκινήσει μία νέα εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για τις παραλλαγές της Όμικρον.

Ξεκινάει η συζήτηση από την Επιτροπή Εμβολιασμών

Η πρώτη συζήτηση για τα νέα εμβόλια από την ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να γίνει την Τρίτη στις 23 Αυγούστου, όπου τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν τις εξελίξεις τόσο για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον όσο και για την διάθεση των εμβολίων της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, τα οποία κι έφτασαν χτες.

Το βασικό σενάριο για τον εμβολιασμό από Σεπτέμβρη

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες παρτίδες θα λάβει η χώρα μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ποντάρει πολύ στη νέα εκστρατεία εμβολιασμού κατά των παραλλαγών προκειμένου ο χειμώνας να μας βρει όσο καλύτερα προετοιμασμένους γίνεται.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in, το βασικό σενάριο της νέας εκστρατείας εμβολιασμού από Σεπτέμβρη είναι να μην υπάρξει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανάλογα με την ηλικία.

Την τελική απόφαση θα την έχει σαφώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωστόσο φαίνεται πως τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση θεωρούν ωφελιμότερο να δοθεί αμέσως η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από αρχές καλοκαιριού είχε γίνει σύσταση στους πολίτες 60 ετών και άνω να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου προκειμένου να είναι προστατευμένοι στις διακοπές.

Στόχευση στην νέα εμβολιαστική εκστρατεία

Εφόσον λοιπόν επιλεχθεί αυτό το σενάριο, το οποίο είναι και το βασικότερο, οι παρτίδες των εμβολίων κατά των παραλλαγών της Όμικρον θα πηγαίνουν απευθείας στα εμβολιαστικά κέντρα και θα είναι διαθέσιμα για όσους έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως μόλις τα εμβόλια έρθουν στη χώρα μας, αναμένεται να είναι μεγάλη η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας, καθώς στόχος θα είναι να ενημερωθούν λεπτομερώς όλοι οι πολίτες για τα νέα εμβόλια και τα οφέλη τους.

br