Παραμένει άστατος ο καιρός – Πού θα ρίξει καταιγίδες και χαλάζι σήμερα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συνεχίζεται ο άστατος καιρός στη χώρα μας και σήμερα Παρασκευή, με την καιρική αστάθεια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, να συνεχίζεται έως τη Δευτέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρα μας, παρόλα αυτά λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες στις περιοχές κυρίως του Βορείου Αιγαίου (Χαλκιδική, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου και Σποράδες) και του Κεντρικού Ιονίου, αφού οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Σήμερα, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καιρικής αστάθειας, σύμφωνα αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Ήπειρο, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχόπτωσης, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται οι χαλαζοπτώσεις για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Παρασκευής 12/08.

Ομάδα Χαρτών. Το εκτιμώμενο ύψος βροχής (μπλε αποχρώσεις) και οι περιοχές όπου αναμένονται χαλαζοπτώσεις (λευκές και μαύρες κουκίδες) σε επιλεγμένα τρίωρα για τις μεσημεριανές (αριστερά) και απογευματινές (δεξιά) ώρες της Παρασκευής 12/08, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Με μαύρες κουκίδες εμφανίζονται οι περιοχές όπου εκτιμώνται χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ με λευκές οι περιοχές με μεγάλη ποσότητα χαλαζιού μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν πρόσκαιρα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ωστόσο θα συνεχιστούν τοπικά σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και πιθανόν του Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικοί δείκτες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί στις ηπειρωτικές περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, αφού θα υπάρξει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών από πτώσεις κεραυνών.

br