Τρόμος και κρύο στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ (Φωτο + Βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί – Σε πλοία θα φιλοξενηθούν οι σεισμοπαθείς -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα το πρωί η Κεφαλονιά, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Από νωρίς το πρωί, ειδικά κλιμάκια έχουν μεταβεί στο νησί ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι.

{YouTube}_k8gDGv3Xr0{/YouTube}

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μετέβη εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά με στρατιωτικό ελικόπτερο, μετά από εντολή του Αντώνη Σαμαρά για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις διαδικασίες, εξήγησε ότι τα δύο πλοία που έφθασαν (Superfast II και Ελευθέριος Βενιζέλος) μπορούν να φιλοξενήσουν 1.000 άτομα, ωστόσο, εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί να φιλοξενηθεί τόσος πληθυσμός.

kefa1

Εξαιτίας του σεισμού, αναβάλλεται η εξεταστική στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα για μια εβδομάδα, ενώ σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ζημιών θα είναι κλειστά τα σχολεία του νησιού καθώς και οι δημοτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.

kefa2

Δύσκολο αποδείχθηκε το βράδυ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς καθώς έντονη ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί, αφού μέχρι τις 9 το πρωί είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, τόνισε πως ο χθεσινός σεισμός ήταν 50 φορές μικρότερος από αυτόν του 1953 και πως δεν πρέπει να γίνεται καμμία σύγκριση των δύο περιστατικών. Στην συνέχεια ο κ. Τσελέντης είπε ότι τα φαινόμενα κύλησαν ομαλά, καθώς ο ίδιος ανέμενε μετασεισμούς των πέντε Ρίχτερ, τα οποία και σημειώθηκαν.

Στην συνέχεια προχώρησε στην εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί κι άλλος μεγάλος σεισμός, ωστόσο καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι όσοι έχουν καινούργιας κατασκευής σπίτια θα πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από πνευμονία εάν μένουν και κοιμούνται έξω με το κρύο.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

kefa3

Εκτός όμως από τα Ρίχτερ, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη ένα πρόβλημα: τον καιρό, ο οποίος και αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες.