Πλεύρης: Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού υπό προϋποθέσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο. 

Στις επικείμενες συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών θα γίνει η επαναξιολόγηση όλων των μέτρων για την πανδημία δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε δε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απόφασης.

«Οι επιστήμονες είναι σε επικοινωνία με τις εταιρίες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα χορηγηθεί τέταρτη δόση του εμβολίου ή θα πάμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90% και από αυτούς το 80% έχει προχωρήσει και στην ενισχυτική δόση. Παραμένουν στις 300.000 οι πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Ανεμβολίαστοι περίπου το 80% στις ΜΕΘ

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι από όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι ανεμβολίαστοι αποτελούν περίπου το 80%. Από τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει στην ενισχυτική δόση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών κυρίως άνω των 80 ετών και με άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την παράταση – σε πρώτη φάση- της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως εξήγησε, η αναστολή θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την πανδημία, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση όλων των μέτρων είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.