Προσοχή: Χιλιάδες ευρώ έκαναν φτερά από τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς κλέβουν χρήματα στέλνοντας SMS


Καταγγελίες για τραπεζικές απάτες με λεία χιλιάδες ευρώ που κάνουν φτερά από τους λογαριασμούς των θυμάτων μέσα σε λίγα λεπτά, έρχονται στο φως. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιτήδειοι στέλνουν SMS ζητώντας από τα θύματα τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα.

Σε μια περίπτωση, που παρουσιάζει το Mega, προσέγγισαν το θύμα που είχε βάλει αγγελία για την πώληση σκάφους παριστάνοντας τους αγοραστές. «Είχα μια αγγελία, ένα σκάφος που πούλαγα, με πήραν κάποια στιγμή τηλέφωνο. Βλέπω ότι πουλάτε ένα σκάφος, το θέλω για ένα φίλο Αμερικάνο, να σας δώσω μια προκαταβολή να το κρατήσετε γιατί θα έρθει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα. Δώσε μας τον αριθμό της κάρτας» ανέφερε ο Σπύρος Μικρούλης από την Κέρκυρα ο οποίος έχασε 13.300 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Οι επιτήδειοι απέσπασαν τα προσωπικά του στοιχεία, του έστειλαν ένα SMS με κωδικό με το πρόσχημα της αγοραπωλησίας του σκάφους και τελικά κατόρθωσαν να του αδειάσουν τις οικονομίες. Όπως περιγράφει ο ίδιος «μου ήρθε ένα SMS, το οποίο είχε πάνω ένα κωδικό, δυστυχώς εκεί έκανα το λάθος γιατί μόνο με το νούμερο της κάρτας δεν θα γινόταν τίποτα, τους το έδωσα και μου άδειασαν ένα λογαριασμό με 13.300 ευρώ».

Ο κ. Μικρούλης βλέποντας την πρώτη μεταφορά χρημάτων τηλεφώνησε στην τράπεζα για να μπλοκάρει τη διαδικασία, ωστόσο ήταν ήδη αργά. Μια εβδομάδα μετά περιμένει ακόμα απάντηση από την τράπεζα, καθώς παρόλο που οι μεταφορές έγιναν σε λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα σε φυσικά πρόσωπα, δεν του έχουν επιστραφεί ακόμα τα χρήματα

«Τους είπα, από τη στιγμή που πήγαν προς δικούς σας λογαριασμούς και εγώ ήδη είχα πει παιδιά με ληστεύουν κλειδώστε το λογαριασμό θα έπρεπε τάχιστα από τους λογαριασμούς να επιστρέψετε τα χρήματα πίσω» αναφέρει ο κ. Μικρούλης.

Έχασε 11.800 ευρώ όταν χάκαραν το e-banking του

Σε άλλη περίπτωση οι επιτήδειοι κατάφεραν να χακάρουν το e-banking του Γιώργου Στατίρη, ο οποίος, όπως αναφέρει, άρχισε να λαμβάνει ξαφνικά μηνύματα για μεταφορές χρημάτων που πότε δεν είχε εγκρίνει, ούτε επιβεβαιώσει βάζοντας κωδικούς με SMS.

«Στις 25 του Σεπτεμβρίου βλέπω ξαφνικά να έρχονται μηνύματα στο κινητό μου για μεταφορά χρημάτων. Το πέτυχα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο μήνυμα γιατί δεν το είχα το κινητό μαζί μου και μου έγραφαν ότι έγιναν μεταφορές χρημάτων σε κάποιους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό των χρημάτων ήταν 11.800 ευρώ» αναφέρει.

Ούτε εκείνος έχει πάρει ακόμα απάντηση από την τράπεζα για το πώς πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταφορές χρημάτων σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς να έχει απαντήσει όπως ισχυρίζεται σε sms fishing, και χωρίς να έχει δώσει έγκριση στις συναλλαγές.

«Πώς έγιναν αυτές οι μεταφορές χωρίς να δώσω εγώ την έγκρισή μου; Δηλαδή δεν ήρθαν οι κωδικοί OTP (one time password) που έρχονται συνήθως όταν κάνεις μια μεταφορά για να τους βάλεις στο site και να προχωρήσει η διαδικασία. Εμένα αυτοί οι κωδικοί δεν ήρθαν. Έγιναν κατευθείαν οι μεταφορές των χρημάτων. Εμένα αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα το οποίο το ρωτάω στην τράπεζα και δεν μου απαντούν» υπογραμμίζει ο κ. Στατίρης.

Και τα δύο θύματα έχουν καταθέσει μήνυση στην αστυνομία και περιμένουν από τις τράπεζες απάντηση για το αν θα τους επιστραφούν τα χρήματα που έχασαν.

Πηγή: newsbeast