Η Εκκλησία της Κρήτης σε …συναγερμό – Αποκάλυψη-σοκ του μητροπολίτη για το τάμα του αδικοχαμένου Ιάκωβου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ο Μητροπολίτης , Αρκαλοχωρίου, Καστελίουνκαι Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση CRETA για τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή αλλά και για το χαμό του 62χρονου Ιάκωβου Τσαγκαράκη.

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Είχε κάνει τάμα να διασώσει την εκκλησία και να τη διαφυλάξει. Έχουμε μάρτυρες εν έτη 2021. Έλεγε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε γιατί είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και την παράδοσης. 

Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους αδελφούς μας και να είμαστε κοντά τους.»

Κηδεύτηκε ο 62χρονος οικοδόμος 

Θρήνος στο τελευταίο αντίο στο θύμα του φονικού σεισμού στην Κρήτη. Ο 62χρονος οικοδόμος καταπλακώθηκε από τον τρούλο της εκκλησίας του προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, όπου εκτελούσε εργασίες.

Μία μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Κρήτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Μάρθας στη Βιάννο, συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτισαν τον άτυχο συχωριανό τους.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα του σεισμού ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης βρισκόταν μέσα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τόνους πέτρας και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Τραγική φιγούρα ο γιος του που βρισκόταν στο σημείο και τραυματίστηκε και ο ίδιος, αλλά είδε τον πατέρα του να χάνεται κάτω από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το viannitika.gr, η είδηση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Βιάννου, καθώς ο άτυχος βιοπαλαιστής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ο Ιάκωβος Τζαγκαράκης υπήρξε ποδοσφαιριστής του Πατούχα αλλά και παράγοντας τόσο στην ομάδα της Άνω Βιάννου, όσο και στον Πήγασο Εμπάρου, επί σειρά ετών.

Ο Ιάκωβος Τζαγκαράκης βρισκόταν μαζί με τον γιο του και έναν ακόμη εργάτη, μέσα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, όπου έκαναν εργασίες, όταν ο σεισμός χτύπησε την Κρήτη. Η εκκλησία κατέρρευσε, εγκλωβίζοντας μέσα στα συντρίμμια της τους τρεις άνδρες. Συνεργεία της ΕΜΑΚ που έφτασαν στο σημείο, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους τρεις άνδρες, όμως ο 65χρονος ανασύρθηκε νεκρός.

Η συνδρομή της Εκκλησίας της Κρήτης

Ανακοίνωση για τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου εξέδωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία δεσμεύεται ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των σεισμοπλήκτων αδελφών, μετά από την καταγραφή των άμεσων αναγκών τους.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά από το σημερινό μεγάλο σεισμό, ο οποίος συγκλόνισε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κυρίως δε την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ιεραρχών στην οικογένεια και τους οικείους του μακαριστού Ιακώβου Τσαγκαράκη, καθώς και τις θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης εντείνει τις προσευχές και τις δεήσεις Της στον Πανάγαθο Θεό, για την παρέλευση του εκτάκτου και καταστροφικού αυτού φαινομένου και εύχεται σε όλους τους ανθρώπους δύναμη, υπομονή και ελπίδα, για την αποκατάσταση των ζημιών και των συνεπειών του σεισμού.

Η Εκκλησία Κρήτης θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την έμπρακτη υποστήριξη σεισμοπλήκτων αδελφών μας, μετά από την καταγραφή των αμέσων αναγκών τους.

Ο Κύριός μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, να σκεπάζει τον Τόπο μας από κάθε κακό και κίνδυνο!

Ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή στις πληγείσες περιοχές

ποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από drone που πέταξε πάνω από χωριά του δήμου Πεδιάδας στην Κρήτη και κατέγραψε την κατάστασή τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Τα περισσότερα παλαιά κτίσματα, έχουν καταστραφεί, με πολλούς δρόμους να είναι αποκλεισμένοι από μπάζα. Επίσης είναι ολοφάνερο ότι πολλά σπίτια δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν.

Ο Νίκος Σαράντος ο οποίος ανέβασε το σχετικό βίντεο στο κανάλι του στο Youtube κάνει λόγο «για εικόνες αποκάλυψης με σχεδόν ισοπεδωμένα χωριά».

Πανίσχυρος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Εν τω μεταξύ νέα πολύ ισχυρή δόνηση χτύπησε το Αρκαλοχώρι λίγα λεπτά πριν τις 8:00 το πρωί της Τρίτης (28/9). Ο σεισμός που ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Κρήτης, ενώ στο επίκεντρο του σεισμού, οι 2.500 κάτοικοι που κοιμήθηκαν έξω όλη νύχτα, πετάχτηκαν από τις σκηνές τους, μιας κι ο μετασεισμός ήταν ο πιο γερός που ένιωσαν από χθες, ύστερα από τον φονικό, κύριο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός έγινε στο ίδιο επίκεντρο και είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Στο Αρκαλοχώρι το απόγευμα ο Μητσοτάκης – Αμεση ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Αρκαλοχώρι το οποίο χτυπήθηκε αδυσώπητα από τα 5,8 Ρίχτερ του φονικού σεισμού που κόστισε τη ζωή σε έναν εργάτη από την περιοχή, ο οποίος εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε εργασίες στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία του οποίου κατέρρευσε ο τρούλος και τον καταπλάκωσε. Ευτυχώς, σώθηκε ο γιος του, που ήταν λίγα μέτρα παραδίπλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση. Η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ουσιαστικά και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Πηγή: vimaorthodoxias