ΛΙΝΟΥ: «Η πανδημία θα κρατήσει χρόνια ακόμα και συγκεκριμένα…»


Μια συνέντευξη παραχώρησε στο “Θέμα 104.6” η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Αθηνα Λινού: Όσα είπε στη συνέντευξη

«Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους καθώς ο κορονοϊός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς», υπογράμμισε η καθηγήτρια Α. Λινού.

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως: «έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων και θετικότητας. Πάνω από 5% των τεστ που γίνονται καθημερινά είναι θετικά. Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα και αυτό σημαίνει έμμεσα ότι όλοι μας είναι πιθανόν να νοσούμε».

Αθηνα Λινού: «Χρειάζεται προσοχή»

Αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η συγκεκριμένη εικόνα, τόνισε πως: «χρειάζονται μέτρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι αυτά που θα μειώσουν τη διασπορά. Πολύ καιρό τώρα προσπαθώ να πιέσω να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο και να αυξηθεί η δυνατότητα αερισμού των κλειστών χώρων έτσι ώστε η διασπορά να μειωθεί γενικώς.»

«Ο ιός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι αυτήν τη στιγμή τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ”, δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως “χρειάζεται πολλή προσοχή για να αραιώσουν αυτοί οι χώροι, να αερίζονται καλύτερα και να χρησιμοποιούνται μάσκες με υψηλή αποτελεσματικότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Τα μέτρα δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο.»

Σχετικά με τη διασπορά στα νοσοκομεία, η κ. Λινού είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι “τα εξωτερικά ιατρεία“, ενώ ανέφερε πως «είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της μη επαρκούς ή της ανυπαρξίας της ιχνηλάτησης». Τέλος, για τα rapid test που θα διατίθενται στα φαρμακεία, είπε πως «πρέπει να μελετηθεί ποιο θα είναι αυτό το τεστ που θα δοθεί στα φαρμακεία και ποια η ειδικότητα και η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα, εάν δεν στήσουμε ιχνηλάτηση για κάθε θετικό τεστ, είναι σαν να μην το κάνουμε, δεν ωφελεί».

Αθηνα Λινού: «Είναι πλέον βέβαιο ότι η πανδημία θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια»

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να χρειάζεται να φοράμε μάσκες ίσως και για χρόνια και ο κορωνοϊός να συνεχίσει να μας απασχολεί σχολίασε: «Ελπίζω για τη χώρα μας το πρώτο κύμα να ανασταλεί νωρίς. Αλλά σαφώς και εγώ δεν πιστεύω νωρίτερα από τα μέσα του Φθινοπώρου. Αν είμαστε στην ιδανική κατάσταση που θα έχουμε άμεσα εμβόλια και θα μπορούμε να χορηγούμε 70-80 χιλιάδες δόσεις την ημέρα μπορεί αυτό να μας οδηγήσει σε ύφεση στα μέσα του καλοκαιριού. Ότι μακροχρόνια η πανδημία παγκοσμίως θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια είναι πλέον βέβαιο εκτός και αν ευαισθητοποιηθούν οι πλούσιες δυτικές χώρες παραδώσουν τις πατέντες και κάνουν εφικτό τον εμβολιασμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Διαφορετικά θα παλεύουμε με μεταλλάξεις και θα χρειαζόμαστε συνεχώς ανανέωση του τύπου των εμβολίων».

ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr