

Μείωση στα λύματα κατά 20% παρατηρείται στην Αττική, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε παρόλα αυτά, ότι παρά τα αυστηρά μέτρα ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί η απαιτούμενη μείωση και επιπλέον, συνυπολογίζεται με ένα υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται και στα λύματα αλλά και στα κλινικά δείγματα, που είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν τον Νοέμβριο
Σημείωσε ότι ενδεχομένως η επιθυμητή μείωση να μην έχει έρθει, επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, ενώ επισήμανε πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω διάδοση».
Εξέφρασε παράλληλα, ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι οι μεγαλύτεροι υπερμεταδότες και φαίνεται να οφείλεται σε εκείνους η αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
