ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – LOCKDOWN: Έρχεται παράταση έως τις 8 Μαρτίου

«Ασφυκτικό» μοιάζει το τοπίο της πανδημίας στην χώρα μας και ιδίως στην Αττική, γεγονός όπως φαίνεται, αναμένεται να οδηγήσει τους επιστήμονες να ειδηγηθούν παράταση του υφιστάμενου αυστηρού lockdown για μία εβδομάδα.

Όπως έχει τονιστεί τα τελευταία 24ωρα, οι λοιμωξιολόγοι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παρά την διάθεση, όμως, τόσο της Πολιτείας όσο και των επιστημόνων να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα και να αρθούν κάποια από τα μέτρα περιορισμού, τα «μαθηματικά» της πανδημίας φαίνεται να είναι τέτοια που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που έχουν μπροστά τους οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει να μπει στο κάδρο και η εικόνα στα νοσοκομεία, η οποία επίσης δεν προκαλεί αισιοδοξία.

Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς -πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς– και υψώνεται απειλητικό έξω από τις ΜΕΘ. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Προς άνοιγμα της αγοράς στις 8 Μαρτίου

Τούτων δοθέντων, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.  Πιο πιθανό θεωρείται αυτή τη στιγμή το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς από τις 8 Μαρτίου.

Στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων εμπλέκονται οι λοιμωξιολόγοι και τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με όλες τις πλευρές να… «κρέμονται» από την πορεία των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μετά την χαλάρωση του lockdown. Την ίδια ώρα, παράγοντας του συγκεκριμένου υπουργείου, μιλώντας στο protothema.gr, σημείωνε πως «εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η αγορά. Το λιανεμπόριο έχει δείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί στις όποιες συνθήκες και εφόσον το επιτρέψουν οι επιστήμονες μπορούμε να ελπίζουμε για άνοιγμα την 1η ή πιθανότατα την 8η Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση είμαστε κοντά στο τέλος».

Μάλιστα όπως αναφέρει το newmoney.gr με δεδομένο ότι κάθε μήνας με lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ στο δημόσιο Ταμείο η κυβέρνηση αυτή τη φορά φαίνεται ότι μάλλον θα προτάξει την σταδιακή επαναφορά της λιανεμπορικής δραστηριότητας έναντι των σχολείων.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου «θα προηγηθεί κάθε άλλου ανοίγματος». Ο ίδιος ζήτησε να γίνει σχεδιασμός του ανοίγματος της αγοράς κατά τρόπο που θα «μας φτάσει μέχρι το Πάσχα», ενώ σχολιάζοντας το σενάριο για νέο SMS για το λιανεμπόριο, είπε πως πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει από καιρό ο Εμπορικός Σύλλογος.

ΠΗΓΗ: protothema.gr