Αγριεύει ο καιρός: Προειδοποίηση μετεωρολόγων – «Πολικό ψύχος και χιόνια σαν τον Μάρτιο του 1987»


Συνέχεια στις σποραδικές βροχές, τις καταιγίδες και τους ανέμους. Από εκεί και πέρα, ο επικείμενος χιονιάς αναμένεται από την ερχόμενη Παρασκευή να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Νέα κακοκαιρία: Όσα ανέφερε, ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr το ύψος της βροχής κατά τη χθεσινή ημέρα άγγιξε τα 45 χιλιοστά. Όπως επισήμανε «Τα 45 χιλιοστά βροχής δεν είναι λίγα. Εκτιμώ ότι αυτά τα επίπεδα θα έχουμε και σήμερα, αλλά και μέχρι την Πέμπτη. Το μοτίβο θα είναι το ίδιο με αυτό της Δευτέρας για σήμερα. Για τις επόμενες δυο ημέρες, νοτιάδες, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και βροχές στη Δυτική Ελλάδα και σε μέρη της βόρειας χώρας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Μετά την Πέμπτη, όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος το σκηνικό του καιρού αλλάζει. Έτσι, από φθινοπωρινό γίνεται χειμωνιάτικο. «Η κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη και από την Παρασκευή το βράδυ και κυρίως το Σαββατοκύριακο αναμένουμε ψυχρές μάζες από τα βόρεια. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Τρίτη ίσως και Τετάρτη. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένουμε έντονες χιονοπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα και σε χαμηλά υψόμετρα. Αλλά το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία και που θα χιονίσει ακόμη είναι λίγο νωρίς να το πούμε. Θα ξέρουμε από την Τετάρτη με Πέμπτη. Το σίγουρο είναι ότι από το φθινοπωρινό σκηνικό που θα έχουμε μέχρι την Πέμπτη θα περάσουμε σε χειμωνιάτικο με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια».

Νέα κακοκαιρία: Όσα ανέφερε, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις. «Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.

Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987.

Τι άλλο επεσήμανε, ο Κέαρχος Μαρουσάκης

Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας.

Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr