ΟΛΙΚΟ LOCKDOWN: Τι περιμένει η κυβέρνηση για να πάρει πιο σκληρά μέτρα – Πάμε για απαγόρευση πριν τις 21:00



Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Η αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς. Η ανησυχία στην κοινωνία είναι επίσης έκδηλη. Αυτό, διότι βλέπει πως η εξάπλωση από τον COVID-19 έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πως πλέον είναι πολύ πιθανό να έχουμε αυστηροποίηση του lockdown που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ενδεχομένως να σημάνει πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πάει νωρίτερα από τις 21:00 που είναι αυτή τη στιγμή.

Lockdown: Κρούσματα και εισαγωγές

Την Τρίτη λοιπόν ανακοινώθηκε πως τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην χώρα έφτασαν τα 1.261. Μετά τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων την Τετάρτη θεωρείται δεδομένα πως στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής οι επιτροπή των ειδικών θα προτείνει αυστηροποίηση των μέτρων.

Το πόσο αυστηρά θα είναι αυτά, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει ακόμα. Μπορεί να πάμε σε κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων. Μπορεί να πάμε ακόμα και σε αυστηρό lockdown, με την χώρα να βάζει καθολικό λουκέτο ξανά.

Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση στη ζυγαριά για να ληφθεί η απόφαση, θα μπει και το κομμάτι της οικονομίας. Αυτό, διότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν.

Lockdown: Σκληρά κάθετα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές

Κάθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αυτό θα γίνει, αν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Αυτό ισχυρίζονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτοί παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία από χθες μέχρι και την επόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Εάν δηλαδή σήμερα και αύριο τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία πάνω από τα 1500-1700 κρούσματα. Τότε, δεν αποκλείεται να πάμε σε σκληρότερο lockdown. Αυτό, διότι το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως η κατάσταση ξεφύγει και φτάσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου .

Ο δείκτης μεταδοτικότητας και ο προβληματισμός της κυβέρνησης:

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και αρκετό καιρό.

Φυσικά το θέμα των μεταλλάξεων του ιού, τόσο του Βρετανικού, όσο και του Νοτιοαφρικανικού τύπου, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν πειστικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περνούν απαρατήρητες οι δηλώσεις των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες στα μέσα Μαρτίου μπορεί τα κρούσματα να έχουμε φτάσει και τα 2000 την ημέρα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr