ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επιστήμονες προειδοποιούν για νέα μετάλλαξη από την ανάμειξη εμβολιασμένων και μη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ώρα που οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid 19 βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις περισσότερες χώρες να προσπαθούν να ανεβάσουν τους ρυθμούς τους, μια νέα ανησυχητική προειδοποίηση έρχεται από τους επιστήμονες.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας Συμπεριφοράς Πληροφοριών της Βρετανίας, καθηγητής Ντέιβιντ Χάλπερν οι εμβολιασμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους παρά την συνεχιζόμενη απειλή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Χάλπερν, έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι, μόλις λάβουν το εμβόλιο, θεωρούν ότι έχουν ξεμπερδέψει με τον ιό και νομίζοντας ότι είναι ασφαλείς, είναι έτοιμοι να συναντήσουν τους φίλους τους και την οικογένειά τους χωρίς φόβο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμα στέλεχος του ιού.

Το εμβόλιο προσφέρει την καλύτερη προστασία 12 έως 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν εμποδίζει τον ιό να μεταδοθεί.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι υπουργοί έχουν προειδοποιηθεί από επιστημονικούς συμβούλους ότι τα οφέλη του προγράμματος εμβολιασμού μπορούν να "αντισταθμιστούν" από όσους χαλαρώσουν αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, μετά τον εμβολιασμό τους, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της διάθεσής του.

Οι επιστήμονες καλούν τους υπουργούς να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για να τονίσουν την ανάγκη να ακολουθήσουν τους περιορισμούς μετά τη λήψη του εμβολίου.

Παράλληλα, ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων και δημιουργώντας ένα σύστημα «ταχείας ειδοποίησης» που θα έδινε στις αρχές δημόσιας υγείας χρόνο να παρέμβουν εάν μειωθεί η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την Covid.

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr