ΒΟΜΒΑ: Έρχεται παράταση lockdown – Στην Αττική το 1/3 των κρουσμάτων – Οι 10 «κόκκινες» περιοχές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η πανδημία του νέου κορωνοϊού επιμένει και στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να έχουν ελάχιστα υποχωρήσει, παρά τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν έως σήμερα, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των νεκρών καθημερινά. Το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται πίεση με γεμάτες τις ΜΕΘ από εκατοντάδες διασωληνωμένους. Ολά αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα υπάρξει νέα παράταση του lockdown.

Το προανήγγειλε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, λέγοντας ότι «οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».

Πεοχθές ανακοινώθηκε για μία ακόμη ημέρα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων, κοντά στα 1.000 και συγκεκριμένα 932, αποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας παραμένει βραδύς.

Ενα στα τρία περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική, που πλέον και μετά από ένα δίμηνο “διάλειμμα” εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά των νέων διαγνώσεων που ανακοινώνονται καθημερινά. Χθες, το Λεκανοπέδιο κατέγραψε 365 νέα περιστατικά κορωνοϊού. Βαρύ είναι το αποτύπωμα του ιού στη δυτική Αττική όπου εντοπίζονται 23,61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ και ο κεντρικός τομέας Αθηνών βρίσκεται στο “κόκκινο” με 106 νέες μολύνσεις χθες και 10,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Στην Αττική επιβαρυμένος είναι και ο Πειραιάς, όπου εντοπίστηκαν χθες 54 μολύνσεις (τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχονται σε 12,03).

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες, τελευταία ημέρα του 2020, λιγότερα από τα μισά περιστατικά της Αττικής (150 νέα περιστατικά). Ο Εβρος, η Κάλυμνος, η Θάσος παρουσιάζουν ανησυχητική διασπορά. Επιπλέον, το Κιλκίς, η Ροδόπη, η Λέσβος, η Λάρισα καθώς και η Βοιωτία έχουν από τις περισσότερες καταγραφές κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Παράλληλα, με βασανιστικά αργό ρυθμό πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Μέχρι χθες, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 438. Ακόμη 50 θάνατοι προστέθηκαν στη θλιβερή λίστα με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανεβαίνει πριν φύγει ο χρόνος στους 4838.

Οι δέκα περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Τις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αυτές είναι οι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Κιλκίς, Κάλυμνος, Έβρος, Θάσος, Ροδόπη, Φλώρινα, Λέσβος και Ξάνθη.

Κρίσιμες αποφάσεις για το lockdown

Οι πρώτες ημέρες του 2021 θα συνοδευτούν από κρίσιμες αποφάσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η ισχύς του πανελλαδικού lockdown. Θεωρείται δεδομένο ότι θα λάβει παράταση με τις ελπίδες ανοίγματος να περιορίζονται προς το παρόν στα σχολεία και τους ειδικούς να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν βιαστικές κινήσεις.

Στο μεταξύ, ακόμη μια περιοχή προστέθηκε στο καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Από σήμερα τα ξημερώματα και έως τουλάχιστον την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, η τοπική κοινότητα Στροφής του δήμου Αρριαννών Ροδόπης μπήκε σε πιο σκληρό lockdown. Ειδικότερα, και μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Στροφής, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. Επίσης, από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός Τοπικής Κοινότητας Στροφής, αναστέλλονται οι θρησκευτικές τελετές και αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων (λιανεμπορίου, λαϊκών αγορών κλπ).

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων , παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, δεν πάρθηκε σήμερα η τελική απόφαση και οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση.