Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το λόγο που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν ακόμη γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια γνωστοποίησε πως στην Αττική καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες 250 κρούσματα και 243 στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε επίσης ότι οι επιστήμονες καταγράφουν σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει».

Όπως είπε παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί και για το Κιλκίς, στο οποίο καταγράφηκαν 102 κρούσματα.

Γιατί δεν ανοίγουν ακόμη τα σχολεία

Για τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε:

«Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για 'μας. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέθουν σε λειτουργία».

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, τα σχολεία προγραμματίζεται να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

Αιτιολόγοντας την εισήγηση των ειδικών ανέφερε πως «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για επτά μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

«Ας απολαύσουμε τις γιορτές πιο κλειστά»

Η κ. Παπαευαγγέλου, κλείνοντας, έκανε έκκληση προς όλους:

«Αναγνωρίζοντας την κούραση και τη διάθεση να βγούμε απ' το σπίτι, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας».