ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Προειδοποίηση των επιστημόνων – Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μετά και τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, κατά την οποία αναφέρθηκαν 2.198 νέα κρούσματα, 400 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 59 νέοι θάνατοι, τόσο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησαν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες παραμένουν εξαιρετικά κρίσιμες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.

Παπαευαγγέλου: Η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, Αθήνα και Θεσσαλονίκη διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία των κρουσμάτων, με 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο αριθμό των ανθρώπων που χάνονται.

Για τη χρήση της μάσκας

Πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση, να περικόψουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για αρκετούς μήνες. Η μάσκα μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Για τα παιδιά και το κλείσιμο των σχολείων

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα παιδιά περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες.

Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος, για να περιοριστεί δραστικά η κινητικότητα του πληθυσμού που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, μετακίνηση με ΜΜΜ κλπ.).

«Από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα»

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, «ελπίζουμε με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε, και να δούμε μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Μαγιορκίνης: Η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως για πρώτη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν πάνω από 10.000 άνθρωποι μέσα σε μία ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε, «η πλειοψηφία των διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη RT, με σημάδια ακόμη και μείωση του αριθμού κρουσμάτων.