Κορονοϊός: Ενδεχόμενο νέου lockdown μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Τι αποκάλυψε ο Σύψας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά μετά την περίοδο της καραντίνας είναι το ενδεχόμενο lockdown, την ώρα που η Αττική έχει χτυπήσει «κόκκινο» από την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, αν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες δεν αποδώσουν τότε η επιτροπή θα συστήσει την επιβολή νέου lockdown. Αυτό μάλιστα θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται.

«Θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών για να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στο μέτρο του περιορισμού της κίνησης», είπε ο κ. Σύψας. Ο κ. Σύψας εξήγησε πως το νέο lockdown θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μιας εβδομάδας, και πιθανόν να είναι τοπικό και να αφορά μόνο την Αττική, όπου η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.

«Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά στα σχολεία που ήδη είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι εκπαιδευτικοί είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο γιατί κινείται στην κοινωνία.

Παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για πιο αυστηρά μέτρα

Παράλληλα δύο είναι τα μέτρα, των οποίων η αυστηροποίηση εξετάζεται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά στην αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών θεάτρων και κινηματογράφων επ’αόριστον. Κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής οι λοιμωξιολόγοι αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εισηγήσεις καλλιτεχνών αλλά και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επέλεξε τη μείωση της πληρότητας και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής. Το δεύτερο μέτρο που παραμένει «ανοιχτό» έως το τέλος του μήνα, είναι ο αριθμός των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις που παρά την εισήγηση για τη μείωσή τους κατά 20 ή 30, έμειναν στα 50.

Επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση συνεχίζει να αποτελεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ενώ οι γιατροί ζητούν το αυτονόητο, να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών μέσω της αύξησης των δρομολογίων, οι προσπάθειες που έγιναν, έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, η λύση που προκρίθηκε, ήταν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10π.μ. ώστε να αποφευχθεί ο