ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Αγοράζει τέσσερα θανατηφόρα ελικόπτερα ΜΗ-60R

Στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών – ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60 Romeo προχωράει η Ελλάδα την ώρα που η  τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και το Λυβικό πέλαγος έχει οξυνθεί επικίνδυνα. Την αγορά ανακοίνωσε το Σάββατο 12/9/2020, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης» και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.

Τρομάζει το οπλοστάσιο του

Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει.

Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles» αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace.

Το NSM είναι ένα «νορβηγικό» αντιπλοϊκό βλήμα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια μακριά.

Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς «πετά» αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής, σε δύσκολες συνθήκες.

Από ότι φαίνεται, λοιπόν, η έκδοση του ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων MH-60R θα ενσωματώσει στο οπλοστάσιό του την δυνατότητα να φέρει δύο πυραύλους τέτοιου είδους, καθιστώντας το εξαιρετικά καταστροφικό στο πεδίο της μάχης.

Πέρα από τους δύο πυραύλους NSM, το MH-60R είναι εξοπλισμένο επίσης με πυραύλους Hellfire αέρος-εδάφους και αλλά και με ανθυποβρυχιακό οπλισμό, όπως για παράδειγμα την τορπίλη Mark 54.