Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργήσουν συναυλιακοί χώροι, θέατρα και σινεμά

Δεν τράβηξε, τελικά, την πρίζα των πολιτιστικών εκδηλώσεων η πολιτική προστασία όπως πιθανολογούσαν πολλοί τις προηγούμενες ημέρες. Το σενάριο αυτό υπήρχε στο τραπέζι αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου και την εισήγηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιλέχθηκε, τελικά, η λύση της μείωσης, για 15 ημέρες, των επιτρεπόμενων ορίων χωρητικότητας των ανοιχτών χώρων που φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια τήρησης των αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, από αύριο και μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, οι ανοιχτοί συναυλιακοί χώροι θα λειτουργούν με το 50% της συνολικής χωρητικότητας τους, από 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, παραμένει ενεργός ο όρος των καθήμενων θεατών οι οποίοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και κατά την είσοδο και την έξοδό τους.

Όσον αφορά στους κινηματογράφους, θερινούς και κλειστούς, αυτοί θα λειτουργούν, σύμφωνα με τα νέα μέτρα με πληρότητα 60% , δηλαδή, με ένα ποσοστό μειωμένο κατά 10% σε σχέση με αυτό που ίσχυε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικά για το Ηρώδειο, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν αρκετές μεγάλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και η πολυαναμενόμενη παράσταση της Μόνικα Μπελούτσι, το όριο παραμένει στο 45% που μεταφράζεται σε 2000 άτομα από τα 4.800 που είναι η συνολική χωρητικότητα.

Τέλος αναστέλλεται, για δύο εβδομάδες και μέχρι νεωτέρας η λειτουργία των κλειστών νυχτερινών κέντρων και χώρων με ζωντανή μουσική.

Θετικές οι αντιδράσεις διοργανωτών – καλλιτεχνών

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και οι περισσότεροι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού την ανακοίνωση των νέων μέτρων καθώς φοβούνταν πως θα ανακοινωθεί αναστολή όλων των εκδηλώσεων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο τους ειδικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω του πλήθους των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Την ικανοποίησή της για αυτή την θετική εξέλιξη εξέφρασε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και επικεφαλής της εταιρείας Prospero Κατερίνα Σταματάκη. «Είμαστε ανακουφισμένοι που, έστω και την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο χάρη στην παρέμβαση των σωματείων και την καλή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την νέα μείωση του ορίου χωρητικότητας η κ. Σταματάκη θεωρεί την πρόσθεση μιας δεύτερη ημερομηνίας σε κάθε συναυλία έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτή τη στιγμή μάλιστα γίνονται οι συνεννοήσεις και μέσα στην ημέρα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

Μιλτος_Πασχαλιδης

Λογικά χαρακτηρίζει τα μέτρα ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης

Ικανοποιημένος δηλώνει στο protothema.gr και ο γνωστός τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης ο οποίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια μεγάλη συναυλία στις 26 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι λογικά και κατανοητά. Όλοι εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Παρόλα αυτά το συνολικό κλείσιμο των πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν ήταν λογική λύση. Από την προσωπική εμπειρία που είχα φέτος παίζοντας στο Ηρώδειο, στο Βεάκειο και στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, μπορώ να διαβεβαιώσω πως πιο εύκολα μπαίνει κανείς σε ένα νοσοκομείο παρά σε μια συναυλία στους συγκεκριμένους χώρους. Κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας για να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα».