TΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Αυτό είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολύαιγος: Πρόκειται για το πιο μεγάλο νησί της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ακατοίκητο. Έχει έκταση 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι πιο μεγαλύτερο από τη Δονούσα. Στο νησί ζει ημιμόνιμα ένα ζευγάρι από βοσκούς. Δεν υπάρχουν άλλοι κάτοικοι. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Πολύαιγο. Πρόκειται για έναν ανεξερεύνητο νησί. Η φυσική του ομορφιά είναι ατελείωτη και τα νερά του καταγάλανα.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και χαρακτηρίζεται ως «Ελληνική Πολυνησία» - Εικόνα 2

Μόνο αγριοκάτσικα ζουν εκεί. Απ’ όπου προκύπτει εξάλλου και το όνομά της. Είναι ένα παρθένο βοσκοτόπι, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Είναι όμως και σημαντικός βιότοπος της Μεσογείου. Εκεί γεννά τα μικρά της η φώκια Μονάχους-Μονάχους. Μια ανάσα από την Κίμωλο είναι και είναι επίσης ηφαιστειογενές νησί που ξέρουν καλά οι σκαφάτοι. Η στάση και η βουτιά εκεί είναι επιβεβλημένη.

Την ξέρουν όμως και οι τουρίστες των γειτονικών νησιών. Ίσως φτάσουν ως εδώ με καμιά μονοήμερη κρουαζιέρα για να χαρούν αυτό το απίστευτο χρώμα των νερών. Το νησί, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, κρύβει όμως κι άλλες ομορφιές. Αυτές είναι με ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και χαρακτηρίζεται ως «Ελληνική Πολυνησία» - Εικόνα 4

Πολύαιγος: Η «Πολυνησία της Ελλάδας»

Η Πολύαιγος ή Υπόληβος (και Πόληβος) είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος. Ένας παράδεισος ξεχασμένος από θεούς και ανθρώπους. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της χώρας μας που ίσως σκοντάψεις κάποια στιγμή πάνω του. «Πολυνησία της Ελλάδας» θα ακούσεις να τη λένε. Πραγματικά, δεν είναι να απορείς γιατί. Το ακατοίκητο Κυκλαδονήσι βρίσκεται μια ανάσα στα νοτιοανατολικά της Κιμώλου. Λίγο πιο μακριά είναι η Μήλος, η Σίφνος και η Φολέγανδρος.

Όσο για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, το μεγαλύτερο τμήμα των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την Παναγία Οδηγήτρια. Είναι δωρεά του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη. Η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος μισθώνει αγροτεμάχια σε κτηνοτρόφους. Σε αυτά περιλαμβάνονται και «ερειπωμένες και ετοιμόρροπες οικίες. Είναι διάσπαρτες σε διάφορα μέρη εντός των ορίων της ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος».

Στον Ιερό Ναό Οδηγήτριας Κιμώλου ανήκουν τα ερειπωμένα κτίσματα της μονής και της εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Πολυβιάτισσα). Βασιλική εκκλησία, με τρούλο που χτίστηκε το 1622, αλλά και μια αποθήκη απέναντι από τον ναό καθώς και μια ερειπωμένη κατοικία σε άλλη θέση του νησιού.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και χαρακτηρίζεται ως «Ελληνική Πολυνησία» - Εικόνα 6

Πολύαιγος: Βοσκότοπος και ψαρότοπος

Ως απέραντος βοσκότοπος και ψαρότοπος χρησιμοποιείται η Πολύαιγος, η οποία έχει στην ανατολική πλευρά της και έναν επιβλητικό φάρο. Εκεί, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, στέκει αγέρωχος από το 1898 ο 9μετρος πέτρινος φάρος, που σκαρφαλώνει σε συνολικό ύψος 138 μέτρων για να δεσπόζει σε εκείνη τη γωνιά του νησιού. Στο ανατολικό μέρος του οποίου συναντάμε το περίφημο Μανωλονήσι και στο νότιο τις νησίδες Καλόγεροι, το πιο πολυφωτογραφημένο τοπίο της περιοχής.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα πιστοποιείται και από τα δύο λατομεία που βλέπει κανείς στην Πολύαιγο, απ’ όπου έβγαζαν τον ηφαιστειογενή τραχείτη για να φτιάξουν μυλόπετρες για ανεμόμυλους και ελαιοτριβεία.

br