Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία: Η Ελλάδα στις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια ιστορική πρόκριση πέτυχε η Εθνική μας ομάδα στην 1η Διαδικτυακή Σκακιστική Ολυμπιάδα! Η ομάδα μας βρίσκεται πλέον στις 12 κορυφαίες ομάδες του κόσμου, από τις 163 χώρες που συμμετείχαν και θα αγωνιστεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου ενάντια στην Αρμενία για μια θέση στην 8αδα!

Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις των σκακιστών μας, τερματίσαμε σε ισοβαθμία με τις ΗΠΑ στην 1η θέση του ομίλου μας (αλλά δεύτεροι στα κριτήρια). Με 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, μόνο οι Ρωσία, Ινδία και Κίνα είχανε καλύτερα αποτελέσματα στους προκριματικούς ομίλους τους! Την ίδια στιγμή, σπουδαίες παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Γεωργία, Ιράν, Βιετνάμ, Ισραήλ, Κούβα, κ.α., δεν κατάφεραν να προκριθούν.

Η επιτυχία αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας, που συγκρίνεται με την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό του 2005 και την 6η θέση στο Παγκόσμιο του 2010 για την ομάδα των ανδρών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που οι ομάδες σε Ολυμπιάδα είναι μεικτές, 2 άνδρες, 2 γυναίκες, 1 νέος κάτω των 20 και 1 νεάνιδα κάτω των 20, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIDΕ) να υιοθετεί για την συγκεκριμένη διοργάνωση την φιλοσοφία με την οποία η ΕΣΟ διοργανώνει εδώ και χρόνια τα διασυλλογικά της πρωταθλήματα. Το μοντέλο σύνθεσης των ομάδων που χρησιμοποιήθηκε στην Online Ολυμπιάδα, έχει κριθεί θετικά από δεκάδες ομοσπονδίες μετά από την εξαιρετική επιτυχία της διοργάνωσης και ενδέχεται να καθιερωθεί και μη-διαδικτυακούς αγώνες.

Φυσικά, ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν οι 12 σκακιστές και σκακίστριές μας (6 βασικοί, συν 6 αναπληρωματικοί) αφού όλοι έχουν σημειώσει κρίσιμους πόντους. Αναλυτικά, τα προσωπικά τους αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης προκριματικής φάσης είναι: Χρήστος Μπανίκας (2,5/5), Δημήτρης Μαστροβασίλης (6/12), Σταυρούλα Τσολακίδου (12,5/17), Άννα Μαρία Μπότσαρη (3,5/7), Νικόλας Θεοδώρου (7,5/9), Αναστασία Αβραμίδου (9,5/14), Χαλκιάς Στέλιος (5/8), Αντώνης Παυλίδης (9,5/11), Δημήτρης Αλεξάκης (3/9), Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (4/7), Κατερίνα Παυλίδου (5/5), Ευγενία Τσιβελεκίδου (4/4)