ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το plan B της κυβέρνησης για να «φρενάρει» την πορεία του ιού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε νέο στάδιο λήψης μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού προχωρά η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν οριζόντιοι αυστηροί περιορισμοί εντός του Αυγούστου. Ωστόσο, αν δεν αποδώσουν οι κανόνες, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η «επιχείρηση πειθούς» κυρίως προς τους νέους, η κυβέρνηση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανασύρει από το συρτάρι ένα plan b, με ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις.

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση να βγάλει από το συρτάρι το plan Β για την αναχαίτηση της πανδημίας, αφού μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου η χώρα πλησιάζει επικίνδυνα στην «κόκκινη γραμμή».

Εάν οι κανόνες, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η διπλή επιχείρηση «πειθώ» και «μάσκα παντού» δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα είναι οι οριζόντιοι περιορισμοί.

Όπως αποκαλύπτει το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, εκτός από το ενδεχόμενο οριζόντιας καραντίνας, υπάρχει μία «βεντάλια» μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι: τοπικά lockdown, «λουκέτα» σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καταστήματα, περαιτέρω περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ή/και απαγόρευση δεξιώσεων, καθώς και επαναφορά των SMS και άρα «μπλόκο» στις μετακινήσεις.

Το «μοντέλο Πόρου», με υποχρεωτική μάσκα παντού, κλειστά μαγαζιά μετά τις 11 το βράδυ, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων ακόμα και στις αυλές σπιτιών και ακύρωση λιτανειών ως τις 17 Αυγούστου δείχνει πολλά για τη συνέχεια. Το Μαξίμου αντικρίζει δύο χρονικά ορόσημα: τον δεκαπενταύγουστο και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Έρευνα «σοκ» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, δείχνει ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα κρούσματα στα τέλη Αυγούστου θα εκτοξευτούν ημερησίως στα 260, στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 433, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα αγγίξουν τα 573 την ημέρα.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το γνωστό R0, ο δείκτης μεταδοτικότητας, που αυτή τη στιγμή όπως αποκαλύπτει η Βάνα Σύψα στο Βήμα της Κυριακής, πιθανότατα ξεπερνά τη μονάδα.

Εστία υπερμετάδοσης του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Ακόμη μία εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για εργοστάσιο τυποποίησης ελιάς στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από δύο εργαζόμενες με καταγωγή από την Αλβανία, οι οποίες επιστρέφοντας από τον τόπο καταγωγής τους διαγνώστηκαν θετικές στον κορωνοϊό.

Όλοι οι εργαζόμενοι, 300 τον αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν σε τεστ. Πενήντα έχουν βγει θετικοί, ενώ όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το εργοστάσιο είναι κλειστό ενώ στο σημείο μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση.

Στη Μεσαρά, μετά το ζευγάρι ηλικιωμένων που είναι θετικό στον κορωνοϊό, τουλάχιστον ακόμα δύο κάτοικοι βγήκαν θετικοί, ένας εξ αυτών είναι ο αντιδήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες.