ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ανάγκη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας υπό τον ορατό κίνδυνο για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη αυτή ενημέρωση και πρόσθεσε:

«Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας, ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας»

Η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις - Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «το μήνυμα πλέον για τη μάσκα είναι διπλό:

«Φοράω τη μάσκα για να προστατέψω τον άλλο, αλλά και για να προστατέψω τον εαυτό μου από τους άλλους».

Όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες.

«Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον έλεγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν».

Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε πως από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.