ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Άνοιξαν τα σύνορα για τους «εγκλωβισμένους» Σέρβους στον Προμαχώνα

Travellers and cargo trucks wait at the Promachonas - Kulata border checkpoint of Greek-Bulgarian borders on June 24, 2020./ Συνοριακός σταθμός Προμαχώνας - Κούλατα, στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας, 24 Ιουνίου 2020.

Παρότι τα ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά για τους Σέρβους λόγω του κοροναϊού, επετράπη προσωρινά η είσοδος σε εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς στον Προμαχώνα ώστε να περιοριστούν οι τεράστιες ουρές που είχαν δημιουργηθεί.

Για ώρες Σέρβοι τουρίστες ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με εκατοντάδες αυτοκίνητα να καταφθάνουν κυρίως από το Βελιγράδι για να προλάβουν το lockdown που θα ίσχυε από τις 6:00 τα ξημερώματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές και μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επετράπη η κατ’ εξαίρεση είσοδος στη χώρα σε εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς. Αυτό δεν σημαίνει άρση των περιορισμών, καθώς τα σύνορα τυπικά παραμένουν κλειστά για τους Σέρβους.

Στόχος της κίνησης ήταν να αποσυμφορηθεί το τελωνείο και να εξυπηρετηθούν πολίτες άλλων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί μαζί με τους Σέρβους στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες σχηματίζονται ουρές στον Προμαχώνα από τουρίστες των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη Σερβία.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου αναστάλθηκε η διέλευση Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στη γειτονική Σερβία ανησύχησε την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην απόφαση αυτή, ωστόσο όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού, παρ’όλο που κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας, δεν μπορεί κανείς την τελευταία στιγμή να τινάζει στον αέρα ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε Χαλκιδική, Πιερία αλλά και Θεσσαλονίκη.